Какво месо једемо?

Многе потрошаче мучи питање какво месо једемо и колико су квалитетни сухомеснати производи у нашим продавницама. Проблеми могу бити ситни, од, рецимо, "закидања" на тежини купљене робе до оних најтежих када је у питању здравље људи.

Поједини произвођачи меса и месних прерађевина користе технологију којом се повећава количина воде у намирницама. На тај начин се повећава маса а истовремено се смањује нутритивна вредност производа.

Овај технолошки поступак не утиче на исправност хране, каже за Радио Београд др Милан Балтић, професор Факултета ветеринарске медицине у пензији али је такво месо лошијег квалитета.

"Произвођачи често користе средства која имају способност везивања воде. На тај начин ви имате значајну количину угљених хидрата. Они нису штетни по здравље људи, али доприносе да произвођач оствари добит на штету потрошча", истиче Балтић.

Професор Балтић скреће пажњу на то да треба бити посебно опрезан када се купује риба. Према његовим речима велику опасност представља то што се риба често продаје на малим, приручним тезгама у близини пијаца.

Квалитет те рибе често је веома лош. Ипак, највећи проблем је што се свежина рибе понекад одржава тако што се у воду додају антибиотици који спречавају развој бактерија. Додавање антибиотика у храну је забрањено, подсећа Балтић, јер може угрозити здравље, посебно код људи који су алергични на ту врсту лекова.

Одговорност је и на потрошачима, упозоравају стручњаци. У ланцу од произвођача, преко продаваца до купаца, проблем је често управо у домаћинствима.

"Од почетка производње па до краја, најслабија карика је домаћинство. Ми смо имали једно опсежно истраживање, пре неколико година, где смо наишли на фрижидере у домаћинствима у којим је температура била чак 15 степени. Да ли је то фрижидер? Да ли се ту може чувати било шта?", пита професор Балтић и закључује: "Производе као што су месо и риба треба куповати на наменски одређеним продајним местима, где је храна уредно прегледана и безбедна за коришћење, али и поштовати декларације о начину чувања хране. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво