Вучић на обележавању дана БИА: Радите увек само за своју Србију

Безбедносно-информативна агенција (БИА) обележава 120. годишњицу од оснивања Одељења за поверљиве полицијске послове и 17 година од оснивања БИА. Наша служба мора да сарађује са свима, али у њој нема места за оне који ће радити за друге земље, поручио је председник Александар Вучић. Директор Агенције Братислав Гашић је рекао да је БИА препозната и уважена у земљи и иностранству.

Свечаности су присуствовали председник Србије Александар Вучић, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, министри у Влади, представници 60 иностраних делегација, дипломатског кора, представници цркава, Града Београда.

Вучић је, са директором БИА Братиславом Гашићем, положио венац на меморијални зид са именима погинулих припадника службе у седишту БИА пре почетка свечане академије.

Академија је почела интонирањем химне Србије, а након тога је приказан документарно-историјски филм "Цивилна служба безбедности у Србији, првих 120 година".

На академији се обратио председник Александар Вучић, који је рекао да је пред Србијом изузетно тешко време, а да је најважнији циљ очување мира, слободе и независности у доношењу одлука.

Вучић је рекао да ће се и даље улагати напори да се побољша животни стандард припадника БИА.

"У реалном смислу повећавамо примања. У односу на друге светске службе смо мали, али брзина напретка, раста примања у нашој служби није мања у односу на њих. Наставићемо са убрзаним опремањем наше службе", казао је председник Србије.

Вучић је навео да тражимо од партнера да поштују независност Србије, суверенитет наше земље, да сами доносимо одлуке, чувамо безбедност наше земље.

"Да бисмо је сачували, морамо да чувамо и друге, а ти други морају да нам помогну у борби против тероризма, организованог криминала и проблема миграције", казао је Вучић.

Председник је указао да Србија мора да сачува независност у доношењу одлука да би могла да опстане као суверена земља.

"А то значи независна служба. Наша БИА мора да сарађује са свима, али у њој нема места за оне који ће да раде за друге земље. Имате само једну земљу. Радите увек само за своју Србију. То је предуслов да бисмо могли да сачувамо Србију као војно неутралну, независну, суверену земљу, која сама доноси одлуке о себи и својој будућности", истакао је Вучић.

Нико није дозволио да се Срби и Албанци договоре

Указао је на српско-албанске односе, рекавши да нико није дозволио да се Срби и Албанци договоре, већ да сви мисле да на те односе треба да утичу, као да ми не живимо на овом простору.

"С тим морамо да се помиримо, али морамо да снажимо своју позицију, јачамо своју независност, армију, не да бисмо побеђивали неког у војном сукобу, већ да можемо да гарантујемо безбедност, да се 1999. година не понови", истакао је председник Србије.

Поручио је припадницима БИА да у сваком тренутку, у свакој мисли, имају у виду чињеницу да једини посао којим се баве, најважније и најсветије, јесте да одбране интересе Србије, да буду свој на своме, да буду чврсти, тврди, храбри, и да им Србија буде исходиште и најважнији циљ очување слободе и суверенитета.

Вучић је навео да тражимо од партнера да поштују независност Србије, суверенитет наше земље, да сами доносимо одлуке, чувамо безбедност наше земље.

Указао је да, у економском смислу, тешко да памтимо боље године, јер сви подаци показују да брзо напредујемо, што се, каже, може видети и по опреми БИА.

Честитао је припадницима БИА на добрим резултатима и пожелео да још успешније обављају свој посао у будућности.

Страним гостима председник Вучић је пожелео да се осећају као код своје куће, рекавши да је код Срба највећа увреда када неко каже да нису били добри домаћини.

На почетку обраћања, Вучић се нашалио са присутнима, пошто је некоме у публици зазвонио мобилни телефон.

"Код мене у кабинету већа је дисциплина него у БИА, и тако нешто се не би десило", констатовао је Вучић, додајући да је у питању шала.

БИА препозната и уважена 

Директор БИА Братислав Гашић је поручио да ће и даље бескомпромисно водити Агенцију ка напретку и да ником неће дозволити да стане на пут развоју службе и одржавању њеног угледа.

Додао је да је БИА препозната и уважена у земљи и иностранству што је, каже, дошло до изражаја у протеклих неколико година, када је уз подршку председника и председника владе ојачала кадровске ресурсе.

Према Гашићевим речима, у Агенцију је дошао велики број младих, стручних, честитих и пожртвованих патриота, а велика пажња је, каже, посвећена њиховој едукацији и сталном стручном оспособљавању и усавршавању, како у земљи тако и у иностранству.

"Добијамо велику помоћ од Академије за националну безбедност, која има важну улогу у едукацији кадрова који ће чинити будућност ове службе, чији су едукативни програми усклађени са најсавременијим светским стандардима", рекао је Гашић на свечаности.

Он је истакао да је БИА суштинску и несебичну помоћ у реализацији задатака добила од других државних органа и институција Републике Србије, а посебно је издвојио "визионарску улогу председника Србије Александра Вучића", који, како је навео," својом политиком мира и развијања добрих односа са међународном заједницом трасира пут ка просперитету".

"Са жељом да сви грађани Србије иду путем просперитета ка будућности, Агенција ће учинити све да тај пут осигура и обезбеди. Сигуран сам да ћемо у том послу успети имајући у виду подршку и сарадњу страних партнера", поручио је Гашић.

Присутнима се обратио и директор Безбедносно-информативне агенције Грчке Панајотис Контолеон.

"Постоји много споразума који се односе на тренутне и будуће претње нашим нацијама и нашим људима, и како се појачава сарадња наших служби, тако и оне имају све више користи једне од других. Не могу да не приметим парадокс да тајне службе сарађују на отворен начин пун поверења", истакао је Контолеон. 

Како је цивилна безбедносно-обавештајна служба у Србији законом уређена од 17.октобра 1899, тај датум и БИА обележава као свој дан.

Као посебна организација Владе Србије, под садашњим именом, формирана је на основу Закона о Безбедносно-информативној агенцији 2002. године.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво