Организован скрининг мамографом - пут ка смањењу броја оболелих од рака дојке

У свету на свака три минута једна жена оболи од рака дојке, а у Србији ће свака 12 жена током живота оболети од те тешке болести, саопштено је из Покрајинске владе.

На организован скрининг мамографијом, који се годинама спроводи код жена старости од 50-69 година, још увек се врло мало жена одазива, па се здравственим установама јављају углавном кад тумор узнапредује.

Због недоступности мамографије, превасходно у војвођанским руралним подручјима, Покрајинска влада је ове године купила покретни мамограф.

Циљ пројекта је био, да се женама у сеоским срединама снимање покретним мамографом омогући бесплатно, без упута и без здравствене књижице.

За три месеца, у три општине прегледане су 1.402 жене, а њих 75 одсто изјавило је да су први пут биле на мамографији.

Нажалост, код 10 жена потврђен је карцином дојке и код њих је већ започето и спроведено лечење.

Због тога је Покрајинска влада за следећу годину предвидела куповину још једног покретног мамографа, с циљем да се у што краћем временском периоду, што већем броју жена, које имају преко 40 година омогући тај важан дијагностички преглед.

У знак подршке, а у сусрет Светском дану борбе против рака дојке од којег у нашој земљи годишње умре 1600 жена, зграда Покрајинске владе осветљена је ружичастом бојом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво