У средњем Банату само једна парцела за расад тикве

Иако је гајење тикве вишеструко исплативије од гајења основних ратарских култура, у средњем Банату је ове године била само једна већа парцела засађена тиквом, из које је вађено семе. Извоз семенки од тикве ове године није актуелан, а и на домаћем тржишту су мале потребе за тим производом.

За разлику од претходних година, ове је Ђуро Половина, пољопривредник из села Банатско Карађорђево, уз помоћ специјалне машине покупио тикве са њиве и из њих извадио семенке за само један дан. Основни разлог је што традиционални купци ове године нису уговарали већу производњу.

"До прошле године смо имали 38 јутара. Сада једино два јутра. Ове године неће Италијани и Немци да купују. То ми за њих радимо. Кад све платите, може отприлике да остане 1.500 евра чистих пара", изјавио је Половина.

У Банату се сем тикве за семенке гајила и уљана тиква, а позната су била и села по тој производњи, попут Тобе.

"У нашем селу су сејали, али сада не пошто нема коме да се прода семе, па зато и не производе. Радили смо то, само друга сорта је била, не ова. Било је пуно тикве без љуске", рекла је Ана Тот из Тобе.

Тиква се поставља у ред да би машина могла да је прихвати са земље. Ако неки од плодова не дођу до машине, убацују се ручно. Потребно је више радника, које је све теже наћи.

"Ми смо једна група и у околини идемо да радимо где нас позову. Радимо од раног пролећа до касне јесени. Тикве радимо само ове године", каже Шарлота Арањош.

По катастарском јутру се може произвести око 700 килограма сирових семенки. На њиви остане и 40 тона меса тикве, што приликом заоравања поправља квалитет земљишта.

Мора се строго поштовати плодоред. На исто место тиква може да се сеје тек за четири године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво