Колико је опасна куповина лекова преко интернета

Да је куповина лека преко интернета или огласа опасна, сада је потврдила и Светска здравствена организација. Сваки други лек који се продаје на интернету је фалсификован и потенцијално токсичан. Највише и најчешће се фалсификују цитостатици, антибиотици и антидепресиви. Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства и представник Србије у регулаторним телима Савета Европе каже за РТС да је лек лек, а суплемент додатак исхрани.

Павле Зелић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да је реч о глобалном проблему и да подаци Светске здравствене организације показују да је сваки десети лек на тржишту лажан.

 

"У ЕУ и Србији је тај проценат значајно мањи. Све оно што се продаје мимо апотека представља велики ризик за здравље, јер се фалсификатори не либе да често и токсичне материје ставе у те производе. Најблажа ствар која се може десити је изостанак терапијског дејства. Када пацијент очекује за себе и за свог ближњег очекује да ће му такав лек решити неки тежак облик канцера, то се не деси. Ту имамо од изостанка терапијског дејства до трагичних последица", навео је Зелић.

Према Зелићевим речима, постоји одлична сарадња неколико државних органа – инспекцијских служби Министарства здравља, полиције, царине и Агенције за лекове, која у лабораторији може да провери какав је производ који се нађе на терену.

"Веома је битна и едукација. Битно је да пацијенти сами пријаве уколико примете неку неправилност", истакао је Зелић.

Важно је, како је напоменуо, направити разлику између лека и суплемента.

"Суплемент је додатак исхрани, они не могу да лече, лек је лек, он има дуг пут доласка на тржиште. Ту пацијенти често буду у заблуди шта је лек, а шта додатак исхрани. Ту је кључна улога и ту их позивамо да се обрате стручњацима и фармацеутима у апотекама да се тако правилно информишу", истакао је Зелић.

У апотекама у Србији, додаје Зелић, нема фалсификованих лекова.

"Уколико идете ван тог легалног ланца, идете на своју одговорност, али информације које вам неко пласира преко друштвених мрежа и сајтова практично могу да доведу у заблуду пацијента, а када уђете у апотеку, све је у реду са леком", рекао је Зелић.

Доста се смањила, како је навео, продаја лекова на пијацама.

"Други проблем је што се на тезгама појављују лекови са истеклим роком трајања, и то се фалсификује. Промени се рок. Замислите лек који стоји на високим температурама, плус му је истекао рок, ми не знамо какве су разградне материје у том леку. Долазимо до негативних ефеката токсичности. Позивамо пацијенте да не падну у искушење да сами себи то ураде", нагласио је Зелић.

број коментара 0 Пошаљи коментар