ИФЈ писмо Тачију: Зауставите узнемиравање новинара који извештавају са Косова

Међународна федерација новинара је поводом притварања екипе Радио Београда и задржавања новинара телевизије Пинк и агенције Танјуг на административном прелазу Јариње послала писмо председнику Косова у којем се косовске власти позивају на поштовање међународних стандарда и престанак узнемиравања новинара који прате догађаје на Косову.

У писму у које је Удружење новинара Србије имало увид, ИФЈ изражава дубоку забринутост због притварања новинара и одвраћања медија да извештавају са територије Косова, као и све већих претњи и напада на новинаре.

"Овакве мере нарушавају слободу медија и ускраћују новинарима њихово право на слободу кретања и обављања професионалних дужности без узнемиравања или непотребног ограничења", наводи се у писму ИФЈ-а које је потписао генерални секретар Антони Белангер.

ИФЈ је у писму је обавестио косовске власти да је, према информацијама које му је УНС доставио, у петак, 4. октобра без образложења екипа Радио Београда била притворена у полицијској станици у јужној Косовској Митровици, као и да су истога дана више од два сата на административном прелазу Јариње задржане екипе телевизије Пинк и агенције Танјуг.

У писму се наводи да је четворочлану екипу Радио Београда полиција зауставила, претресла службено возило Радио-телевизије Србије, да су мушки део екипе претресли као криминалце, као и да су одведени на саслушање у станицу у Јужној Митровици, где су им одузети мобилни телефони.

"После шест сати екипа је пуштена на слободу, уз напомену да треба да се врати у Северну Косовску Митровицу, јер није безбедно да иде ка Грачаници где се првобитно упутила, иако тога дана није било никаквих инцидената и опасности на путу од Митровице ка Приштини и Грачаници", наводи се у писму, а преносе из Удружења новинара Србије.

ИФЈ у писму подсећа и да је 11. септембра екипа РТС-а на путу за Северну Косовску Митровицу задржана 25 сати на административном прелазу Јариње, иако је благовремено поднела документацију која је неопходна за улазак на територију Косова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво