Дачић: Наша дијаспора је важан ресурс

Министар спољних послова Ивица Дачић уручио је Витеза светосавског пацифизма Милици-Мили (Пивнички) Малруни, супрузи бившег премијера Канаде Брајана Малрунија. Том приликом је поручио да српска дијаспора представља важан ресурс развоја саме Србије, али и незаменљив мост сарадње са државама и народима широм света.

Ивица Дачић је рекао да Милица Мила (Пивнички) Малруни заслужује значајно признање које јој је уручено и нагласио да је породица Пивнички пример онога како би дијаспора требало да се опходи према матици.

Од њене последње посете отаџбини прошло је 35 година, а Дачић каже да ни она, нити њена породица нису заборавили Србију и Србе током тог периода.

"И када је била прва дама Канаде у периоду између 1984. и 1993. године, па све до данас, остала је понос мајке Бобе и оца Димитрија Пивничког, али и понос Србије, јер је знала како да сачува српски идентитет, веру и језик, истовремено дајући допринос развоју српско-канадских веза", навео је Дачић.

Поручио је Мили и њеном супругу Брајану Малрунију да ће увек бити радо виђени гости у земљи Милиних предака, а заказао им је нови сусрет већ за идућу годину, поводом отварања Музеја српске дијаспоре у Спомен кући Пивничких у Новом Бечеју.

Породици Пивнички је пореклом из Новог Бечеј, а 1958. године су се иселили у Канаду и наставили да чувају српски идентитет и традицију у тој далекој земљи.

број коментара 0 Пошаљи коментар