Адвокати "бесплатно" бране за највише 130.000 динара

Влада Србије донела је Уредбу којм је прописана тарифа за адвокате који пружају бесплатну правну помоћ, затим по којој се састављају јавнобележничке исправе и посредује у решавању спорова, када су странке корисници бесплатне правне помоћи.

Тарифа је, овим актом, прописана у бодовима за појединачне радње које адвокати предузимају, а један бод износи 100 динара.

Такође је предвиђено ограничење највишег износа укупне награде за рад и накнаде трошкова по овом тарифнику, који је у целости објављен у "Службеном гласнику Републике Србије".

Бесплатна правна помоћ је бесплатна за грађане који добију право на ту услугу, али није бесплатна за адвокате јер њих плаћа држава.

Они који желе да пружају овај вид помоћи пријавили су се Адвокатској комори Србије и уписани су у Регистар пружалаца берсплатне правне помоћи и подршке који води Министарство правде.

Тарифе су мање од прописаних за службену одбрану и далеко мање него што су адвокати очекивали.

Колико кошта бесплатна помоћ 

Када је у питању кривични поступак адвокат ће за комплетну одбрану у истрази, на суђењу и у жалбеном поступку, према овом тарифнику, моћи од државе да наплати највише 130.000 динара без обзира на то колико дуго трајао читав поступак.

Тарифник за одбрану у поступку за кривична дела за које је запрећена казна затвора до осам година адвокату припада награда за рад и накнада трошкова за састав образложеног поднеска од 100 бодова, што је 10.000 динара.

За одбрану, заступање приватног тужиоца, заступање у поступцима за изрицање мере безбедности, одузимање имовинске користи и остваривање права осуђеног лица неосновано лишеног слободе добијће 12.000 динара, за одложено суђење 5.000 динара, а за писање жалбе 22.000 динара.

Тарифник је ограничио укупан износ награде за рад и накнаде трошкова адвоката за претходни поступак тако да може да добије највише 36.000 динара, за првостепени поступак може бити највише 60.000 динара, а за другостепени поступак може бити највише 34.000 динара.

Комплетна одбрана у прекршајном поступку је ограничена на 300 бодова односно на 30.000 динара, а у тарифнику су побројани поступци редом од парничног до ванпарничног, развод брака и други.

Најскупље ће се плаћати Уставна жалба, 45.000 динара, под условом да је Уставни суд усвојио уставну жалбу.

Колико се плаћају јавни бележници 

У тарифнику се прецизира да накнада за рад и накнада трошкова адвокату неће припасти ако је уставна жалба поднета против појединачног акта или радње којим је повређено или ускраћено Уставом зајемчено људско или мањинско право и слобода више лица које се налазе у истој правној ситуацији.

Када су у питању јавни бележници, њихове услуге бесплатне правне подршке плаћаће се 40 одсто од награде за рад и накнаде трошкова које су утврђене на основу Јавнобележничке тарифе.

Иста накнада предвиђена је и за посреднике у решавању спорова – 40 одсто од награде за рад и накнаде трошкова које су утврђене на основу Правилника о Тарифи о наградама и накнадама у поступку посредовања.

Влада је најавила да ће на сваких шест месеци преиспитивати висину награде за рад и накнаде трошкова за пружање бесплатне правне помоћи утврђене овом уредбом и у зависности од финансијских ефеката на буџет, може повећати или смањити прописане износе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи