Градња мини-хидроцентрала у заштићеним подручјима биће забрањена

Министар заштите животне средине Горан Триван најављује измене Закона о заштити природе којима ће бити забрањена изградња мини-хидроцентрала у заштићеним подручјима.

Горан Триван је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да постоје три категорије заштићених добара, и у свима ће бити забрањена градња мини-хидроелектрана.

"Полемика око тога траје најмање две године. Потребно је имати у виду да имамо најмање површинских вода у региону, онда морамо да водимо рачуна како да сачувамо воде, а један од начина је забрана у заштићеним добрима", истакао је министар за заштиту животне средине.

Одговарајући на питање шта би се догодило да грађани нису били толико упорни и гласни током протеста, Триван је рекао да би се свакако разговарало о овој теми јер би он то тражио.

"Једно папири, друго пракса" 

Главни проблем код мини-хидроелектрана нису оне саме по себи, каже министар, већ реализација пројекта.

Према његовим речима, инвеститори нису испоштовали све стандарде.

"Да су поштована сва правила, не би било реакције. Често нема воде у кориту због тога... То је питање за општине, локалне инспекције. Испоставило се да су једно папири, а друго пракса", напомиње министар заштите животне средине.

До сада је изграђено око 100 мини-хидроелектрана, а Триван поручује да је "Србија правна држава и неће приступити рушењу ако је нешто легално добило дозволу".

"Оне ће бити у обавези да уподобе свој рад и да раде по прописима", поручује министар. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво