Свечана академија поводом годишњице ослобођења Београда

Свечаном академијом у београдском центру "Сава" вечерас је обележено 75 година од ослобођења Београда у Другом светском рату. Свечаност, којој су присуствовали председник Србије Александар Вучић и премијер Русије Дмитриј Медведев, почела је интонирањем химни Србије и Русије.

Део програма био је и кратак документарни филм "Пут победе" о најдраматичнијим тренуцима битке за ослобођење Београда 1944. године о чему је у филму говорио наш познати глумац Милош Биковић.

Присутнима су се обратили председник Србије Александар Вучић, премијер Србије Дмитриј Медведев и некадашњи члан Прве пролетерске бригаде који је учествовао у ослобођењу српске престонице 1944. године Зденко Дупланчић.

"Нема полуслободе, полунезависности и полусамосталности" 

Председник Александар Вучић поручио је вечерас да Србија зна колика је цена слободе, јер ју је увек "куповала" крвљу свог народа и зато своју слободу никада никоме неће дати.

"Срби су народ хероја, победника и народ који је реч ''слобода'' донео на Балкан", констатовао је председник Србије у обраћању на свечаној академији.

"Данас, после 75 година, знамо да не постоји нешто што се зове полу-слобода, полу-независност, полу-самосталност. Слобода је једна, цела, не дели се на парче. Или је имаш, или је немаш. Слобдан је само онај који сам одлучује о свом путу, интересима и судбини. Ми који смо слободу платили гробовима, то најбоље знамо", поручио је Вучић,

Чување те слободе је, каже он, тешко, некада мукотрпно, и уз плаћање неке цене, али никада та слобода неће бити изневерена и никада неће бити изневерени гробови наших предака који су се за њу борили.

Каже да је Србија у временима "када није имала снаге" умела да побрка историју и своје место у њој, али данас поново стоји у својој историји уз истину, правду и свесна обавезе да памти и да се својих хероја неће никада одрећи јер, наглашава Вучић, "Срби немају лошу прошлост, па да је жале".

"Ми смо народ хероја, победника и народ који је реч слобода донео на Балкан. Ми нисмо ти који желе да узму нечију слободу, јер превише ценимо своју да бисмо је ускратили некоме. Нећемо да нам узму слободу, наше интересе, чуваћемо и сачувати нашу Србију, одбранићемо наше националне интересе, чуваћемо и бранићемо наш народ и на КиМ и на сваком другом месту где су права наших људи угрожена", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да није било ни лако, ни једноставно ослободити Београд октобра 1944, већ напротив, било је крваво доћи до слободе.

Подсетио је да је у Београдској офанзиви око 4.000 Црвеноармејаца и српских партизана пало за слободу, у борбама од 12. до 20. октобра 1944. године, чији је главни циљ био извршење фронталног удара са југа и пролаз у центар града ка Калемегдану.

У тој борби пресудно је утицала совјетска жива сила и технничка надмоћ, за окончање 1.300 дана дуге окупације.

"То је била цена и дуг који нам је остављен - да знамо шта је и колико коштало и да никада никоме слободу више не дамо", поручио је Вучић и захвалио свима који су помагали у ослобођењу Београда, али пре свега Црвеној армији, јер, како је рекао, без совјетских пријатеља не бисмо извојевали слободу.

"Ако нас је тај страасни рат, са милионима жртава нечему научио то је да слобода нема своју цену, јер су њена супротност ропство, логори од Аушвица до оног који нас највише боли збох масосовног убситва Срба, Јасеновца", рекао је Вучић.

Истакао је да се ниједан народ није дигао против окупатора тако масовно као српски, где год да је живео, а да мере одмазде за Србе нису важиле нигде у Европи, а посебно у НДХ где је спровођен моснтруозан план њихових елита - да трећину Срба покатоличе, трећину протерају, трећину "ставе под нож".

"И зато је победа из октобра 1944. већа и значајнија јер се значила победу не само над Немачком, већ и над свим њеним савезницима", рекао је Вучић.

Тог октобра, каже, у Београду су се срели Партизани из Поморавља, са Космаја, Шумадије и Лике...

Истиче да српски народ после толико жртава жели да живи у слободи, да у тој слободи расте, рађа се и побеђује, али не, како каже, у борбама и рату, већ у економији и спорту.

"Ако некоме не треба претити то је Србија, превише смо уложили да бисмо се слободе одрекли и тиме препустили ове борце забораву", нагласио је Вучић.

Наводи да је данас имао прилике да види како је српска војска напредовала, како је опремљена, али да то не представља позив на сукоб, већ дужност да смо свесни да слободу не дамо и да ћемо знати да је бранимо.

"То није позив на рат, Србија жели мир. Нико није толико радио на компромисима. Желимо регион који ради, срађује, сам брине о својим интересима, желимо пријатеље и да чувамо пријатељства, као што чувамо са Русијом и са народима са којима смо крварили за слободу", подвукао је Вучић.

Он је на руском поручио да се данас прославља велики јубилеј, 75 година. године од једне од најважнијих битака на Балкану, коју су извојевали заједно југословенски и совјетски војници.

"Имали смо 1944. године снажну подршку Русије, али 1999. године је било другачије. Могу увредити Русе тим речима, али говорим искрено. Ипак, данас искрено верујем у то да се чврсто можемо ослонити на Русију, захваљујући подршци пријатеља Владимира Путина", рекао је Вучић.

Истакао је да је Србија мала земља, али да је руски председник увек умео да саслуса Србију и да разуме њену позицију, у чему се, каже, испољава његова веливцина и његово однос према српском народу.

"Хвала му за све што што је учинио", рекао је Вучић и захвалио и премијеру Медведеву на посети Србији.

Очување истине најбоље сећање на пале борце 

Током целе историје морали смо да бранимо наше земље, да ратујемо, иако то никад нисмо желели, чували смо своје земље и помагали једни другима, рекао је руски премијер Дмитриј Медведев на свечаној академији поводом 75. годишњице солобођења Београда.

"Тада смо били јако блиски и уверен сам да ће тако бити заувек", поручио је Медведев.

Овај празник веома је важан за наше земље, истакао је руски премијер.

Ослобађање Београда био је изванредан подвиг, а сећање на оне који су мир и слободу исковали веома је важно, истакао је Медведев, јер су очување истине о догађајима тог времена, отворен и поштен начин разговора о томе једини лек против покушаја фалсификовања историје.

"Не сме бити покушаја да се сакрије, замаскира или заборави... Памтимо логоре, масовна стрељања.. Сваки Србин ће се увек сећати Крагујевца. О томе се мора говорити отворено, без политичких и других моделирања ", рекао је Медведев.

Обраћајући се представницима српског руководства и присутнима у сали, Медведев је рекао

"Драги ветерани, драги пријатељи, веома је емотивно бити на овој сцени нарочито после обраћања оних који су ослободили овај град и филма који сведочи о изванредном подвигу свих који су се борили за ослобођење Београда, оних који су се изборили за мир."

Како је рекао, 75 година је прошло отада.

"Али, ми схватамо да је победа извојевана захваљујући хероизму и одважности оних који седе у овој сали и оних којих одавно нема међу нама. Зато је толико и вредна та победа. И важно је сећање, сећање на оне који су ту победу створили исковали", поручио је Медведев.

Изразио је искрену захвалност свима њима и честитао празник који, како каже, "славимо заједно".

У част ослобођења Београда, рекао је Медведев, у Москви ће сутра бити велики ватромет.

"Најбоље сећање на све који су положили своје животе јесте да се прича о томе шта се догађало, очување истине", нагласио је руски премијер.

Указао је, такође, да треба бити брижљив према споменицима херојима и изразио захвалност Србији за то што се управо тако стара и за Споменик црвеноармејцу који је данас посетио.

Сваке године рат је све даље од нас, али бол због рата осећа се и постоји у личним причама практично сваке породице у Србији и у Русији.

"Чувамо фотографије рођака и практично нема ниједне породице у нашим земљама која није била погођена ратом и са тим фотографијама излазимо на улице на Дан победе и то сматрам веома важним", рекао је Медведев мислећи на "Бесмртни пук".

Свечаности су присуствовали председница Скупштине Србије Маја Гојковић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, премијерка Србије Ана Брнабић, министри, патријарх српски Иринеј, представници Града Београда, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко као и ратни ветерани који су учествовали у ослобођењу Београда а које су присутни поздравили аплаузом.

Борба за ослобођење Београда представља једну од највећих и најзначајнијих битака на Балкану у Другом светском рату, а трајала је од 12. до 20. октобра 1944. године.

Ослобађањем Београда окончана је 1.287 дана дуга немачка окупација главног града Југославије.

У току тих борби погинуло је 2.953 припадника НОВЈ и 976 припадника Црвене армије, док је далеко више погинуло током читаве операције.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво