"Плодови Рађевине" - како се гаји органско воће у Крупњу

У оквиру манифестације "Плодови Рађевине", пољопривредни произвођачи из тог краја угостили су у Крупњу посетиоце изложбе производима које су припремали током целе године. То је била прилика да покажу да од гајења воћа и поврћа може живети.

У пољопривредну производњу у Рађевини, укључене су целе породице. На имањима предака и даље гаје аутохтоне сорте кромпира и бундеве, а на обронцима Соколских планина захваљујући сточарству праве сир и кајмак, а од органске малине и купине џем и слатко.

"Моја породица се бави искључиво пољопривредном производњом. Производимо кромпир, шљиву, малину", рекао је Новак Стевић, из Томња.

Миланка Марковић из Завлаке испричала је да од воћа прерађују аронију, малину, купину, и да од тога праве џем и сокове.

Бављање пољопривредом, кажу, захтева много рада, али производи из краја у којем је земља плодна, а ваздух чист лако нађу тржиште.

Све је више и младих предузетника који унапређују традиционалне рецепте.

"Препознати смо на тржишту по иновацији укуса, наше комбинације једне воћке и зачинска нота која је прати и даје потпуно нову арому", казала је Ивана Поповић, из Крупња.

Александар Петровић, директор ТО општине Крупањ истакао је да је на манифестацији "Плодови Рађевине" показано све оно лепо и органско што Рађевина има да понуди.

На тезгама више од 120 излагача нашли су се и мед, ракија, зимница. Захваљујићи гостима, производи из Рађевине отпутовали су у домове широм Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво