ИЗ ЧАСА У ЧАС

У част прецима и савезницима – војни спектакл и на небу и на земљи

Поводом обележавања 75. годишњице ослобођења Београда у Батајници одржан је приказ "Слобода 2019". Способност Војске Србије показало је више од 2.400 припадника ВС, 100 борбених и неборбених возила и система и око 25 ваздухоплова. Вежби је присуствовао државни врх, руски премијер Медведев, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и велики број грађана. Председник Вучић је поручио да ће Србија наставити да штити своју слободарску традицију.

13.33 – Смотром пешадијских јединица и честитком председника Александра Вучића завршена војна вежба "Слобода 2019."

13.27 Моторизован подешалон са возилима БДРМ-2МС, опремљени модерним опто-електронским средствима са могућношћу ватреног дејства из покрета. Следио их је подешалон возила "лазар 3", узданица српске наменске индустрије, који може да се превезе до десет војника.

13.23 – Авиона типа "орао" у блиској формацији припремају се за слетање.

13.20 - Посетиоци могу да виде наступ ешалона ловачке-бомбардерске авијације Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране - налет школског авиона "супер галеб Г-4", налет авиона типа "орао". 

13.15  Пред публиком на батајничком аеродрому дефилују подешалони за противтерористичка дејства, војне полиције, а следе их војници на доборовољном одслужењу војног рока септембарске класе.

13.05  -  Свечани дефиле пешадијског, ваздухопловног и моторизованог ешалона Војске Србије. У саставу моторизованог и пешадијског ешалона налази се део јединица Војске Србије опремљених по пројекту "1500+".

13.01 – Приказ блиске ваздушне борбе у коме један "миг-29" имитира нападача, а други се брани.

12.59 – Група авиона типа "орао" симулира напад на објекат у бришућем лету. Инфрацрвеним мамцима авиони се штите од дејства ПВО.

12.56 – У операцији тргања и спасавања иза непријатељских линија учествују авиони "супергалеб Г-4" и једница које се налазе у хеликоптерима Х-145М кога штите хеликоптери Ми-17.

12.50  Приказ противтерористичке акције са учешћем мигова-29 и оклопних возила "лазар 3" и "хамера" уз помоћ хеликоптерског десанта.

12.42 Интонирање химне "Боже правде".

12.39  Фанфарама дочекан Дмитриј Медведев на Аеродрому "Пуковник - пилот Миленко Павловић", чиме је званично почела вежба "Слобода 2019."

На аеродрому у Батајници одржан jе приказ способности дела специјалних и јединица Копнене војске, наоружаних и опремљених најсавременијим наоружањем и опремом по концепту "1500+" и донираним средствима из Руске Федерације.

Копнене јединице биле су подржане јединицама Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

Потом је уследио дефиле пешадијског, моторизованог и ваздухопловног ешалона.

Грађани су у летачком делу програма могли да виде авионе "миг 29", "орао" и "супергалеб", хеликоптере Ми-8 и Ми-17, Х-145 М, "гама" и "газела".

Пешадијски ешалон чинио је 13 подешалона, међу којима су били и подешалони кадета Војне академије, војника на добровољном служењу војног рока и војних ветерана.

Осам подешалона у саставу моторизованог ешалона, присутнима су се представили и модернизована оклопно-извиђачка возила БРДМ-2МС из донације Руске Федерације, као и борбена возила "лазар 3", самоходне топ-хаубице "нора" и војно-полицијска борбена возила.

Приказана су и средства из развоја Одбрамбене индустрије Србије "милош", "огањ модуларни", "огањ дигитални", артиљеријски системи "шумадија", ПАСАРС, беспилотне летелице и друга средства.

Приказу способности у Батајници са српским државним врхом присуствовали су председник Владе Руске Федерације Дмитриј Медведев, који је стигао у посету Србији, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и велики број грађана.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(недеља, 20. окт 2019, 07:16) - anonymous [нерегистровани]

@MladaBosna

Srbija bi tesko opstala bez pomoci zapada i EU. I ne samo pomoci, vec i ulaganja i trazista. Sve je to na Zapadu, od Rusije slabo sta dolazi.

(субота, 19. окт 2019, 20:00) - ,," [нерегистровани]

Србија!

Да Нам Живи Српство и Србија!

][
][

(субота, 19. окт 2019, 16:22) - Milos Canada [нерегистровани]

Predivno

mi moramo biti jaki. Slavimo 75 godina samo jedne pobjede u istoriji Srbije a vec godinama imamo drugi problem na pragu kuce. Vojska Srbije mora da bude snazna i moderna. Sa snaznom vojskom mudrom politikom mozemo ostati svoj na svome.SRBIJA nikad u istoriji nije bila napadac samo smo se branili. Kad su pokusali i nekim milosrdnim andjelima odusali su brzo. Zasto nas neki toliko mrze i ne vole nije mi jasno a imam 54 godine .

(субота, 19. окт 2019, 15:54) - anonymous [нерегистровани]

Danilovgrad.CG

Rusija je uvjek bila bratska i saveznicka prema Srbima i srpskim zemljama.

(субота, 19. окт 2019, 14:24) - Вибрирајући трилер [нерегистровани]

Лепо, лепо.

Свака част држави.

(субота, 19. окт 2019, 13:48) - Đorđe [нерегистровани]

U čast precima i saveznicima – prikaz najsavremenijeg naoružanja i opreme

Svaka čast za predsednika Srbije Aleksadra Vučića, predsednika vlade Rusije Dmitrija Medvedeva i sve pripadnike moćne Vojske Srbije!

Da je večna slobodna i nezavisna Srbija!

(субота, 19. окт 2019, 13:40) - anonymous [нерегистровани]

MladaBosna

Hvala Rusiji,tesko bi opstali od naleta i pritisaka sa Zapada koji su svakodnevni jer im smetamo.