Из Сибира у Врњачку бању дошла као туриста, а остала због љубави

Из године у годину у Србију долази све више досељеника из Русије. Прошле године, први пут су на изборима за савете националних мањина бирали своје представнике. Породице које су у околини Врњачке Бање пронашле нови дом, имале су на кога да се ослоне.

За себе каже "Српкиња од 29. октобра 1995. године". Тања Митић из Сибира у Врњачку Бању дошла је као туриста, а остала због љубави. Ни после развода није се вратила у Русију.

"Одем ја у Русију, али будем месец дана и вратим се. Овде опет се вратим. Одем да видим тамо све своје и опет се вратим овде", каже Тања.

У посету мајчиној родбини воли да оде и десетогодишњи Алексеј. Говори руски, али му граматика још представља изазов.

"Лакше ми је овде, имам и пријатеље и добар сам ђак, тамо ћу морати све испочетка да радим и пријатеље да стичем", каже Алексеј Митић из Врњачке Бање.

Истиче и да никада не би напустио Србију.

Заволеле су је и многобројне руске породице које које су се доселиле у околину Краљева и Врњачке Бање. Само у Грачацу их је 15.

"Досели се једна породица, па онда њихова родбина, па пријатељи и тако. Селе се три, четири године док се не преселе сви", прича Тања.

И могима је Тања први ослонац у новој земљи.

"Кад Рус прави кућу, ја дођем као надзор на градилишту. И преводим и водим посао кад они нису ту. Кад су им потребне визе, пошто они не говоре српски. Добро сам се снашла. Можда у Русији не би... не можда, него сто посто се не би сад снашла у Русије. Сигурно. А и не би се вратила, волим овде, навикла сам се", каже Тања.

Жеља јој је и да у Краљеву и Врњачкој Бањи направи удружење руске заједнице. Званично, у Србији живи око 3.500 Руса. Незванично четвороструко више.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво