Зашто државе организују војне параде

Обележавања великих историјских датума, у свету се не могу замислити без војних парада. Како се званично дефинише војна парада, шта симболизује и какве поруке шаље грађанима и свету?

"Војна парада је свечана смотра одређених јединица копнене војске, ратне морнарице и ратног ваздухопловства, заједно или посебно, поводом значајних националних или општих историјских датума."

То је дефиниција, али у пракси, војна парада има војну и репрезентативну улогу.

С једне стране, представља манифестацију политичке моћи једне државе и приказ је способности оружаних снага; с друге стране, знак су пријатељства и организују се у част страних државника, или са војним снагама других земаља.

Таква је француска војна парада која се одржава поводом националног празника 14. јула, када се окупљају сви родови борбене војске, цивилне службе, представници чувене Легије странаца и припадници појединих војних формација других земаља у почасном строју.

Међу најпознатијим је руска војна парада поводом Дана победе у Другом светском рату. У новије време параде су и полигон за представљање најновијег наоружања.

Поводом Дана независности, 4. јула ове године, први пут је одржана парада тенкова у Вашингтону на иницијативу председника Доналда Трампа, што је изазвало негативне реакције дела јавности и Демократске странке.

Једна од највећих војних парада одржана је недавно на Тјенанмену у Пекингу поводом 70 година од оснивања Кине. Представљено је 580 примерака војне опреме и 160 авиона. Учествовало је 15.000 војника.

Буџет за одбрану Кине у 2018. години износио је 168 милијарди долара, док је, на пример, руски 63 милијарде долара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво