Уместо да бацимо храну, можемо да је поклонимо

У Србији се годишње баци 250.000 тона хране, а поклони тек 3.000 тона. Од следеће године тај број могао би да се повећа, пошто ће нас од донације делити један клик.

Први пут у Србији биће могуће да се кликом донира храна – захваљујући дигиталној платформи која ће почети да ради у јуну.

"Нама је истински циљ да обезбедимо што редовније донације и што веће количине намирница како бисмо подмирили потребе што већег броја корисника", каже Радмила Иветић из Банке хране Београд.

Пројекат "Помажемо да имају и они који немају", који се већ три године реализује у 35 градова Србије, тако ће се надоградити. Захваљујући њему, дневно око 9.000 социјално угрожених добија храну.

"Наши циљеви и сарадња са Банком хране и платформа са УНДП-а јесте да отворимо нове категорије поризвода које ћемо моћи да донирамо, као што су свеже млеко, млечни производи, паковани производи", наводи Милена Јевић Гледовић, потпредседница правних послова и заштите ресурса компаније "Делез Србије".

Стална представница УНДП-а у Србији Франсин Пикап рекла је да хране у свету има довољно и да је само битан начин њене прерасподеле.

"У Србији се годишње баци око 250.000 тона хране, што је годишње око 35 килограма по глави становника. Бацање хране је и питање одрживог развоја", истакла је Франсин Пикап.

У годишњем извештају УН наводи се да је број људи који се суочавају са хроничним недостатком хране са 804 милиона у 2016. порастао на 821 милион у 2017. години, чиме је преокренут позитиван тренд претходних година. Највише гладних је у Јужној Америци и Африци.

"Без обзира на то што је четвртина нашег становништва у ризику да буде сиромашна, број сиромашних се ипак смањује, а средства која се одвајају за социјалне потребе државе су све већа. Ове године је то 126 милијарди динара", указала је министарка задужена за демографију Славица Ђукић Дејановић.

У Европи се годишње баци око 90 милиона тона хране, што је 140 милијарди евра, подаци су Светског фонда за природу. Истраживања показују да се највише бацају хлеб, месо и млеко.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво