Сећања жене која је пре 75 година на тенку ушла у Београд

Како се 20. октобра, Дана ослобођења Београда у Другом светском рату сећају један глумац и жена која је тога дана на тенку ушла у главни град.

Ордење на реверима, пожутеле фотографије и сећање на октобар пре 75 година. Са 15 година Кристина је отишла у партизане, као извиђач прегазила земљу уздуж и попреко и на крају на руском тенку ушла у Београд. Борбе су трајале данима.

Кристина Јовановић наглашава да се најтежа борба водила по кућама.

"Ајде Авала, може да се крене овамо онамо, прса у прса са Немцима. Tу сам се ја рвала са једним, како би га ухватила живог јер је требало да открије положај своје јединице", каже Јовановићева.

А време као и данас, ведро, чисто небо, сунчано, присећа се наш прослављени глумац Власта Велисављевић.

Већи део Београда већ је био ослобођен, Немци су се још држали између Народне скупштине и Теразија. Бункери на месту Позоришта на Теразијама и Хотела Москва.

"Памтим тог официра који је командовао, била му је шака пуна косе. Чупао ју је јер није смео да пуца у те бункере по неком договору или по жељи било забрањено приликом ослобађања Београда рушити град", каже Велисављевић.

"Тако да артиљерија овде у Београду није имала посла", констатује чувени глумац.

Масовно одушевљење и "проверено мин њет"

Двадесетог октобра, после тешких борби, Београд је био коначно слободан. Мноштво грађана изашло је на улице и одушевљено поздравило ослободиоце.

"Народ се грлио, износио хлеба и све што је имао давао нам. Борци гладни, одушевљени су били, изашало и младо и старо, то је све клицало", наводи Кристина Јовановић.

Али у ослобођеном Београду остале су миниране стамбене зграде и установе.

"Тако да су руске јединице имале су те своје сапере или не знам како су их звали, који су морали да чисте Београд од тих заоставштина немачких и остављали су свој белег на томе", објашњава Велисављевић.

Како каже, то је био шаблон и на коме је писало "проверено мин њет" са потписом тог официра или те јединице.

У борбама за ослобођење Београда погинуло је око три хиљаде бораца Војске Југославије и око 960 црвеноармејаца. На храброст, неустрашивост и јунаке подсећају бројна обележја, па и ово на згради у Деспота Стефана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво