Обновљена једина царска џамија у Србији

Након две године радова на рестаурацији и конзервацији, џамија Султан Валиде је у потуности обновљена и стављена у функцију. Средства за обнову ове једине царске џамије у Србији, која је под заштитом државе, издвојила је Турска.

Пригодним верским програмом и првим џума намазом, главном молитвом петком, означено је да је џамија Султан Валиде у Сјеници отворена за вернике.

Један Сјеничанин убеђен је да на Балкану, ни у Европи нема оваквог објекта.

"Можда имају већи али немају овакви", рекао је становник Сјенице који је посетио реновирану џамију.

Сјеничани су захвални на томе што се уложило у рестаурацију овог верског објекта, а допада им се и како џамија сада изгледа.

"Сад како је реновирана пуно је лепше и имам више воље да долазим", казао је један од верника.

Џамија је задужбина Валиде Петервнихал, мајке 32. турског султана Абдулазиза. Подигнута је 1870. године.

"Сваки културни историјски споменик у Србији представља доказ наше сарадње, пријатељства и братства. Оно што желим да кажем да ми регију Санджак и Бошњаке Санџака сматрамо мостом између Републике Србије и Републике Турске", навео је Танжу Билгич, амбасадор Републике Турске у Србији.

Присутнима су се обратили и представници турске агенције ТИКА, која је финансирала рестаурацију. 

"Најпре морам све вас да поздравим који сте се овде окупили поводом отварања џамије коју је Валиде Султанија изградила пре 150 година, а коју је наша ТИКА обновила након 150 година", изјавила је Ћала Гултекин Тосбај, координатор ТИКЕ.

Из општине Сјеница су такође захвални на рестаурацији џамије.

"Велику захвалност турском народу господину Реџепу Ердогану који је учинио напоре да се ова велелепна џамија Султанија Валиде реконструише и доведе у овакво стање", истакао је Хазбо Мујовић, председник општине Сјеница

За обнову џамије ТИКА је издвојила око два милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво