Хоће ли спорт постати изборни предмет на факултетима

Са новом академском годином, за студенте је почела и нова сезона спортске лиге. Свеукупни победник лиге студената Универзитета у Београду у протеклој академској години је Факултет организационих наука. Међутим, већина студената се не бави спортом, јер га као предмета, изузев на Факултету спорта и физичког васпитања, нема.

Спорта као предмета нема на факултетима од 1998. године. Данас углавном егзистира кроз спортска друштва факултета и активности студентског парламета.

"Ми бисмо заиста волели да имамо сегмент где ћемо се бавити физичком активношћу, јер мислим да је то неопходно за студенте који су и под стресом, уче, тако да би то био добар издувни вентил у овом тренутку, али бојим се да у тренутним плановима и програмима студијских програма не верујем да има места за такав један предмет", каже Данило Потпарић, студент проректор Универзитета у Београду.

Док је постојало, рекреативно бављење спортом бруцоша покривало је Министарство просвете. Данас таквих могућности нема, кажу професори.

"Радимо на неким моделима који би обезбедили мало подршка министарства, мало подршка факултета, мало допринос студената, да на тај начин вратимо рекреативни спорт. Јер наравно да је врхунски спорт значајан, али за здравље нације важно је да се стекну навике здравог живљења и редовног бављења спортом", наводи проф. Иванка Поповић, ректорка Универзитета у Београду.

Пре три године основано је Спортско удружење Универзитета у Београду.

"Ми апсолутно радимо на томе да у наредних неколико година се у номенклатуру предмета имплементира изборни предмет спорт. Наравно, да бисмо то успели ми морамо промовисти универзитетски спорт", истиче Милош Обрадовић, спортски директор Универзитетског спортског савеза Србије.

На нашем најстаријем и највећем универзитету у футсалу, кошарци, одбојци, рукомету, америчком фудбалу, шаху такмичи се око 3.000 академаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво