Ослобођење Београда – жестоке борбе за сваки спрат и сваку собу

Битка за ослобођење Београда трајала је од 14. до 20. октобра 1944. године и представљала је део опсежног оперативног плана Народноослободилачке војске Југославије и совјетске Црвене армије. Београд је ослобођен у једној од највећих и најзначајнијих битака на Балкану у Другом светском рату.

Историчар Предраг Марковић oбјашњава за РТС да је ослобођење Београда било део огромне офанзиве Црвене армије. Оно што је специфично је, каже, да ни у једној држави локална војска није толико помогла ослобођењу.

"Борба за ослобођење Будимпеште је била огромна, али је тамошњо становништво било непријатељство. Београдска операција је више бораца однела него Сутјеска", указује Марковић.

Партизани су, напомиње, једини покрет отпора који је сам ослободио остатак земље. "То се није десило нигде у Европи", додаје Марковић.

Према његовим речима, са Немцима су се тада водиле борбе "спрат по спрат, собу по собу". 

"Немци су грчевито бранили Београд да би сачували мостове за повлачење својих армија са целог Балкана. Ми смо били трећа ослободилачка војска у Европи, после британске и совјетске, а пета у свету, уз кинеску и америчку", наводи историчар. 

Подсећа да су на врху данашње палате "Албанија" били митраљези и да су борбе биле силовите.

Такође, и у згради преко пута Владе Србије се много гинуло, за сваки спрат. 

Марковић сматра да је добра идеја градских власти којима би се спојило славље поводом ослобађања Београда у Првом и Другом светском рату, јер су датуми близу.

Поводом ослобођења Беогада у Србију долази руски премијер Дмитриј Медведев, а Марковић указује да је "оживљавање" 20. октобра везано баш за Медведева.

"Тај датум је био заборављен, а пре пет година је Владимир Кецмановић у центру 'Сава' направио програм, на ком је Медведев певао песму 'По шумама и горама', то је црвеноармејска песма преведена на српски. Медведев је на 70-годишњицу ослобођења подсетио да не треба да одбацујемо те датуме због неких тренутних идеолошких разлика", навео је Марковић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи