Триван: Шта је важније – струја и паре, или заштита природе и људи

Све изграђене минихидроелектране у Србији су у складу са законом, али све што је законито не мора да буде исправно, истакао је министар заштите животне средине Горан Триван.

Горан Триван је, гостујући у емисији Радио Београда 1, У средишту пажње, поновио свој став да је изричито против изградњи мини-хидроелектрана и да Закон о заштити животне средине мора под хитно бити промењен у корист биодиверзитета и заштићених природних добара.

"Јавности би прво требало скренути пажњу да Србија има најмање водних ресурса и било каква интервенција на водотоцима мора бити пажљива", истакао је министар.

У складу са постојећим прописима о минихидроелектранама, нико се заправо није позабавио утицајем тога на животну средину, па тек онда да додељује дозволе за изградњу минихидроелектрана, којих је у Србији око 100.

Према Тривановим речима, све изграђене минихидроелектране су у складу са законом.

"Али, постоји и логика која каже - све што је законито не мора да буде исправно. Општине у Србији су главни виновници тих послова са минихидроелектранама. Грађани у тим општинама су се пробудили и побунили против тога, јер се те минихидроелектране не држе прописа, па долазите у ситуацију да у речним коритима нестане воде, па рибе...то је драматично... нестају реке, потоци, нарушава се биолошка равнотежа", навео је Триван.

Како указао, преграђују се потоци да би се произвела струја.

"Ако је то на начин да нарушите биодиверзитет, то неће бити могуће. Држава је за то крива, јер није донела добре законе када је требало. Како решити? Лако, јер је основно питање шта је важније - Струја и паре или заштита природе и људи који живе у тим местима", истакао је Триван.

"Минихидроелектране неће бити рушене, али ће радити по прописима"

Требало би, како је додао, изменити закон по којем те минихидроелектране које су већ изграђене неће бити рушене, али ће морати да буду у сврху своје намене и да раде у складу са прописима, а посебна измена закона мора да се односи на заштићена добра.

"Они који су изградили минихидроелектране у заштићеним добрима и парковима добиће замену локације, јер на заштићеним локацијама изградње и рад таквих електрана или било чега сличног није могуће. Мора да постоји потпуна забрана минихидроелектрана у заштићеним добрима", рекао је Триван.

Исакао је да треба да постоји обновљиви извор енергије, али не на штету животне средине и навео да те минихидроелектране производе само три, четири одсто енергије.

"Ми за измену закона имамо подршку људи, целе стручне и политичке јавности, чак и подршку председника Вучића и ја не видим да ће ту бити проблема. Не можете да градите било шта у заштићеном добру, јер сама реч каже да је заштићено. Основни ресурс једне земље је вода и то мора бити очувано и ко то не разуме не мисли добро земљи и не можемо бити на истој страни", нагласио је Триван.

Када је реч о мештанима који су се бибер-спрејевима и физички побунили против људи који граде минихидроелектране, министар заштите животне средине каже да је он против насиља.

"Нисам за насиље, никако, али када људи изгубе стрпљење онда је то очекивано. Ја зато намерно нисам хтео да идем у многа места где су се мештани окупљали у знак протеста, јер сам се бојао да ситуација не ескалира зато што се мој став зна - ја сам против минихидроелектрана", поручио је Триван.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 18. окт 2019, 00:01) - anonymous [нерегистровани]

A 5G?

A sta cemo sa 5G mrezom za internet? Da li je ona stetna po ljude, ministre, ili je internet vazniji od ljudi? I zasto su gradski trgovi ostali bez drveca? Zar to nisu pluca grada?