Када се контролишу приватне ординације и клинике

Од јуче је затворена приватна ординација у којој је по добијању анестезије преминула пацијенткиња. Како је наведено у решењу, рад јој је забрањен зато што је обављала делатност за коју није регистрована и због оглашавања метода и поступака супротних Закону о здравственој заштити.

Начелник здравствене инспекције Министарства здравља Горан Стаменковић рекао је, гостујући у Београдској хроници, да ће узок смрти пацијенткиње бити утврђен судском обдукцијом и после тог налаза знаће се да ли је узрок анестезија или нешто друго.

Нажалост, каже Стаменковић, ординација није поштовала основне законске прописе, начела пословања, није поштовала решење здравствене инспекције и није се бавила оним за шта је регистрована.

Према његовим речима, ординација је била регистрована за област опште медицине и у том случају могли су да пружају услуге из домена рада лекара опште медицине, што није подразумевало пружање услуга лекара анестезиолога.

Наводи да је здравствена инспекција изрекла 24 забране код одређеног броја регистрованих приватних субјекта, где је утврђено да су радили супротно закону.

"У првих девет месеци извршено је преко 4.000 надзора и 438 саветодавних посета и изрекли смо 24 забране", рекао је Стаменковић.

Прекорачења најчешћа у општој медицини

Најчешће неправилниости и прекорачења била су, како каже, код опште медицине, где се нису држали решења здравствене инспекције.

"Ако су регистровани само за област интерне медицине и могу да пружају такву врсту услуге са  ангажовањем одређених стручњака са лиценцом, било је случајева да су ангажовани стручњаци из других области и ту смо изрицали мере забране обављања делатности", навео је Стаменковић.

У неким случајевима, како додаје, било је прекорачења и непоштовања услова обављања делатности и коришћења опреме која није безбедна.

Стаменковић указује да здравствена инспекција контролише ординације и клинике по строго одређеним критеријумима и плану надзора, али и по пријавама грађана и других служби.

"Постоји план инспекцијксог надзора на основу процене ризика. Често контролисање привредних субјеката јесте код оних са високим степеном ризика или критичним и то је једном годишње или чешће", објаснио је Стаменковић.

Код субјеката са средњим степеном ризика, контрола се обавља на три или пет година. 

"У случају клинике где је преминула пацијенткиња, ми смо податке добили од полиције, а они од породице и није први пут да ми одреагујемо по пријавама и притужбама грађана", каже Стаменковић.

Истиче да се сваки здравствени инспектор труди да појасни одређене податке, посебно када су у питању рекламе, јер је изричито забрањено рекламирање за оно за шта нису регистровани.

Неправилности се дешавају и у државним клиникама, али мере забране које су изрекли односе се на приватне, наводи Стаменковић.

Грађанима поручује да воде рачуна, да ако је специјалистичка ординација регистрована само за одређену област, она може да пружа услуге замо за то и ни за шта друго.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво