Дијагноза Победникових повреда

У атељеу смедеревског вајара Зорана Кузмановића, почела је рестаурација "Победника". До сада је направљен увид у стање оштећења на скулптури и представљени даљи кораци на рестаурацији бронзаног симбола Београда.

Једна већа временска непогода у Београду била би довољна да се "Победник" уруши. Према речима вајара Зорана Кузмановића, споменик је у последњи час измештен и однет на рестаурацију.

Већ у понедељак, заједно са професорима Грађевинског факултета, пронаћи ће коначно решење за споменик.

"После ових захвата који ће бити веома озбиљни, споменик ће моћи да стоји доста дуже него ових 90 година", каже вајар Зоран Кузмановић.

Скулптура је временом оксидирала и почађавила, што је неопходно уклонити.

"Користимо електроде које на основу хемијског састава правимо и које ће бити најприкладније за овај посао. Боја патине ће бити веома слична. Поента је да направимо што мању разлику у том прелазу", рекао је Кузмановић.

Из Завода за заштиту споменика културе града Београда кажу да део јавности сматра да ће се рестаурацијом нарушити изглед "Победника".

"То апсолутно није тачно, желим да уверим све људе да сви који раде на овом пројекту заиста раде то максимално посвећено. Такве интервенције не само да нису дозвољене већ су и кажњиве", каже архитекта Невенка Новаковић.

Демонтажом споменика, осим оштећења, установљено је да је у камено постоље "Победника" уграђен део надгробног споменика.

Из Завода објашњавају да је на Београдској тврђави кроз векове била пракса да се приликом градње користе камени блокови који су имали првобитно другу функцију, а да је овако нешто, на постаменту "Победника" – заправо изненађење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво