Становништво на селу највише притиснуто сиромаштвом

Егзистенционално најугроженије становништво живи ван урбаних подручја – деца и млади, необразовани, незапослени и неактивни носиоци домаћинства. У веома тешком положају су и многочлане породице, самохрани родитељи, као и особе са инвалидитетом и њихове породице.

Снежана има 32 године, троје деце, болесног и немоћног оца, брата рођеног са церебралном парализом и већ остарелу мајку. Живи у кући на крају села и брине о свима. Срећна је, јер је недавно уз помоћ неких хуманих људи после много мука успела да доведе воду у двориште. Социјална помоћ и дечји додатак су једини приходи седмочлане породице.

Снежана Крстојевић из села Глободер каже да нису гладни, али да им је много тога потребно.

"Увек сам ту све да донесем у кућу што треба и деци и мојима. Е, сад опет кажем, има већих ствари, крупнијих, на које треба да мислим, као што су дрва", наводи Крстојевићева.

Ризицима од сиромаштва посебно су изложени стари на селу.

Миодраг Шљивић из истог села каже да живи сâм, без прихода.

Сиромаштво се не може искоренити, али захваљујући организацијама и хуманима појединцима донекле се може ублажити.

"Има пуно парадајза са понеком флекицом. Зашто бисмо га бацали, боље да то неко искористи кад можемо и да поклонимо", истиче Биљана Стојић из Бресног Поља.

Секретар Црвеног крста Крушевац Емина Тодоровић указује да има много људи којима је питање шта ће данас да једу – питање живота.

"Припремили смо 130 пакета старачким самачким домаћинствима и 290 породичних пакета које смо обезбедили посредством Црвеног крста Србије", додаје Тодоровићева.

Осим поделе пакета хране и средстава за хигијену социјално угроженим категоријама на сеоском подручју, крушевачки Црвени крст током целе године, шест дана у недељи у народној кухињи обезбеђује оброк за 650 корисника у граду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво