На који начин се манипулише папирима о исправности аутобуса

Од 1. септембра примењује се нови правилник о превозу деце. Тим актом Влада Србије дала је приоритет безбедности ученицима који иду на екскурзије и рекреативну наставу. Превозници који учествују у превозу деце, кажу у МУП-у, имали су довољно времена да возила прилагоде новим прописима који су сада строжи и траже технички исправна возила и возаче са лиценцом.

Велики број екскурзија ових дана је отказан због некомплетних докумената или техничке неисправности аутобуса. Основно правило је да у аутобусу морају бити исправни безбедносни појасеви на свим местима.

Било је покушаја накнадне уградње уз импровизације, што је био разлог да саобраћајна полиција таква возила упути на ванредни технички преглед.

Манипулисало се и папирима о техничкој исправности, преправљани су датуми, а било је и замерки на статус возача без потребне лиценце Агенције за безбедност саобраћаја или су били лажирани папири о времену управљања возилом.

"Приликом контроле је примећено да одређени превозници, односно возачи достављају документацију на којој су преправљени датуми, дакле лекарски прегледи, уверења о техничкој исправности са датумом који је промењен, односно фалсификован како би аутобус односно возач могао да вози децу. Посебно се фалсификују потврде о коришењу слободног времена", каже Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја. 

Родитељи и директори су већином разочарани, јер су превозници бирани на тендерима, па нису очекивали овакве проблеме. Стручњаци кажу да безбедност деце нема алтернативу.

"Родитељи имају право да траже одштету. Имају право да траже раскид уговора са организатором путовања, јер је организатор путовања онај ко треба да испуни све законом прописане услове путовања", истакао је Окановић. 

Одговорност се, правно гледано, своди на организатора путовања, кажу стручњаци јер свака школа је у овом случају у улози поштеног корисника услуге и није у могућности да сама проверава исправност превоза. На наредним тендерима, поред цене, за школе одлучујући фактор мора бити и безбедност.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара