Мањак јединица крви, већа потреба за "А" и "0" групама

Почела је сезона прехлада, вирусних и респираторних инфекција и стомачних вируса. Повећање броја оболелих са симптомима сличним грипу значи и смањење давалаца крви. Из Института за трансфузију крви апелују да, ако сте здрави, донирате крв, јер тако помажете у спасавању живота.

За октобар ће све потребе клиника бити подмирене, али у овом периоду се иначе стварају резерве за децембар, истакла је др Оливера Савић из Института за трансфузију крви.

"Сматрамо да би могло више грађана да се одазове", рекла је др Савић.

Према њеним речима, да би се сви програми (операције, трансплантације) обавили и да би све било како треба, потребно је између 350 и 400 јединица дневно.

Тренутно су веће потребе за "А" и "0" крвним групама.

Возила Института данас ће бити у Чачку, Шапцу, Обреновцу, Младеновцу, на Чукарици и Савском венцу.

У односу на исти период прошле године, постоји мањак од 10 одсто у залихама.

Да би се нагласио значај давања крви, Савићева је навела пример да се за операцију кука утроше три јединице крви, док је за трансплантацију органа потребно од три до 15 јединица.

Крв може да донира свака здрава особа од 18 до 65 година.

На основу Закона о раду, дан када се даје крв и наредни дан су слободни за даваоце крви, а послодавци излазе у сусрет, каже др Савић.

Институт за трансфузију крви ради сваког радног дана од седам до 19 часова.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 17. окт 2019, 09:22) - Мирко [нерегистровани]

Добровољни давалац и хуманост

Ја сам добровољни даваоц крви, али од када радим у једној приватној фирми послодавац ми не дозвољава да добровољно дам крв! Не одобравају слободне дане, не дају чак ни да за време радног времена одемо да дамо крв! Кажу: "Идите у Министарство рада па тамо спроводите Закон о раду". Не дају нам да будемо хумани, јер они хуманости немају! Ово је јако честа појава у нашој привреди, апелујем на надлежне органе да реагују!!!!