Млади Западног Балкана дијалогом до боље будућности

У Београду се одржава девети безбедносни форум, а једна од тема била је будућности региона и улози младих у томе, која ће, како истичу учесници, бити пресудна.

Незапосленост, одлив мозгова, бесперспективност – млади из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине имају заједничке проблеме.

"Имамо образоване младе који раде, али ипак одлазе и плашимо се да би овај регион могао остати празан", каже Никола Кандић, активиста из Босне и Херцеговине.

Активисткиња из Србије Сања Микић сматра да млади избегавају да се прихвате лидерства.

"Мислимо да је боље да препустимо другим људима, него да се активирамо, јер није то лако као што се чини. Ми видимо те проблеме, да нам нешто није доступно, а да то ни не покушамо да решимо", указује Микићева.

Покушаће да заједно нађу решење у оквиру двогодишњег пројекта "Дијалог за будућност" и предложиће их онима који доносе одлуке. Најпре у својим државама, а онда регионално. Помоћи ће им агенције УН.

Франсин Пикaп из Организације уједињених нација за развој (УНДП) у Србији сматра да земље Западног Балкана имају толико тога да добију од младих људи како би обликовале одрживу, заједничку будућност.

"Сведоци смо да млади у овим земљама виде да је трава зелена у Западној Европи и траже економску перспективу на другом месту", констатује Пикапова.

Недовољно младих у политици

Подаци показују да су млади на Западном Балкану недовољно заступљени у националној политици. Изузев гласања, имају мало искуства у политичком и друштвеном ангажману. Политичари имају велике идеје, али и велика очекивања од њих. Шеф српске дипломатије регион у будућности види у јединственом блоку.

"Веома често на састанцима у свету једни друге нападамо уместо да штитимо заједничке интересе", наглашава Ивица Дачић.

"Ви који сте млади и који пред собом имате деценије живота, у интересу вам је да наш регион буде регион мира, стабилности и боље будућности за све", додаје Дачић.

Према речима министра омладине и спорта Вање Удовичића, треба стварати путеве који ће ујединити регион и створити од свих нас оно на шта ће се други угледати.

Млади у свету наслеђују тешко бреме неједнакости и сиромаштва, а млади у региону Западног Балкана и више од тога. 

Соња Лихт из Фонда за политичку изузетност указује да регион носи тешко бреме сукоба који су завршени пре 20 година, али и да још одржив, сталан мир није истински постигнут.

"Млади то боље осећају и боље формулишу него ми и тако и треба да буде", додаје Соња Лихт.

Циљ младих од 18 до 30 године из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине је да конструктивним дијалогом остваре чвршће везе, а први извештај о свом раду представиће за шест месеци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво