На ауто-путу Београд–Ниш од јуче више од 50 камера

Више од 50 камера од јуче снима саобраћај на ауто-путу Београд–Ниш, у оба смера. После пробног тестирања од три месеца, камере би могле да се користе за кажњавање прекорачења дозвољене просечне брзине од 130 километара на сат, а поставило их је ЈП "Путеви Србије".

Тестирање би требало да траје негде до Нове године, око три месеца, након чега ће бити употребљене за мерење прекорачења брзине на ауто-путу. На 14 наплатних станица на ауто-путу Београд–Ниш постављено је 56 камера.

"Користили смо постојећу инфраструктуру, односно портале испред наплатних станица јер је то најбоље место за постављање камера", навео је Дарко Савић из ЈП "Путеви Србије".

Савић наводи да се у последње време подигла прашина око тих камера и додаје да је то само надоградња постојећег система. Камере ће сада бити постављене испред искључења са ауто-пута.

"То значи да ћемо моћи да пратимо кретање возила у сврху безбедности свих учесника у саобраћају, јер имамо категорију возача која на неки начин избегава да плати путарину, односно разграђује ограде дуж ауто-пута, а тиме угрожавају своју безбедност и свих других учесника у саобраћају", истакао је Савић.

Из "Путева Србије" наводе да камере неће моћи да препознају лица возача и да су нове камере исте као и оне које се већ десет година на наплатним станицама.

"То су камере које, као и свака друга камера, сниме лице, али само то. Нису камере за препознавање лица, а поготово не могу да сниме лица сувозача и осталих путника у аутомобилу", рекао је Дарко Савић.

Када је реч о кажњавању несавесних возача током тестирања, из "Путева Србије" не знају да ли ће саобраћајна полиција користити камере за кажњавање.

"Те камере могу да се употребе за мерење просечне брзине, а да ли ће то полиција у неком тренутку користити или не, ја то не бих знао да вам кажем", казао је Дарко Савић из "Путева Србије".

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 17. окт 2019, 13:13) - anonymous 2000. [нерегистровани]

Rupa do rupe

Bolje, za početak da su iskrpili rupe i sredili auto-put. Kao prugom da se vozis koliko je potonuo kolovoz i napravio kanale.

(среда, 16. окт 2019, 16:20) - anonymous [нерегистровани]

Magistrale

Kamere je trebalo prvo postaviti na magistralne puteve i po gradovima da mere prekoricenja i slikaju ko u normalnom svetu a tek posle na autoput

(среда, 16. окт 2019, 10:20) - anonymous [нерегистровани]

Auto put

sta je opasnije spora voznja ili brza voznja na auto putu i uopste?

(среда, 16. окт 2019, 10:14) - Горан [нерегистровани]

Камере, аутопут

У Србији је све касни неких 30 година, најмање. Уместо да одмах крену у тоталну контролу саобраћаја и мере брзине, постављају стационарне радаре (види БиХ, да не поређујемо друге државе у околини) на свим могућим местима и одеру од казни (и напуне рачуне локалних самоуправа) све оне који крше правила, овде се не зна шта ће се радити са њима!?