На ауто-путу Београд–Ниш од јуче више од 50 камера

Више од 50 камера од јуче снима саобраћај на ауто-путу Београд–Ниш, у оба смера. После пробног тестирања од три месеца, камере би могле да се користе за кажњавање прекорачења дозвољене просечне брзине од 130 километара на сат, а поставило их је ЈП "Путеви Србије".

Тестирање би требало да траје негде до Нове године, око три месеца, након чега ће бити употребљене за мерење прекорачења брзине на ауто-путу. На 14 наплатних станица на ауто-путу Београд–Ниш постављено је 56 камера.

"Користили смо постојећу инфраструктуру, односно портале испред наплатних станица јер је то најбоље место за постављање камера", навео је Дарко Савић из ЈП "Путеви Србије".

Савић наводи да се у последње време подигла прашина око тих камера и додаје да је то само надоградња постојећег система. Камере ће сада бити постављене испред искључења са ауто-пута.

"То значи да ћемо моћи да пратимо кретање возила у сврху безбедности свих учесника у саобраћају, јер имамо категорију возача која на неки начин избегава да плати путарину, односно разграђује ограде дуж ауто-пута, а тиме угрожавају своју безбедност и свих других учесника у саобраћају", истакао је Савић.

Из "Путева Србије" наводе да камере неће моћи да препознају лица возача и да су нове камере исте као и оне које се већ десет година на наплатним станицама.

"То су камере које, као и свака друга камера, сниме лице, али само то. Нису камере за препознавање лица, а поготово не могу да сниме лица сувозача и осталих путника у аутомобилу", рекао је Дарко Савић.

Када је реч о кажњавању несавесних возача током тестирања, из "Путева Србије" не знају да ли ће саобраћајна полиција користити камере за кажњавање.

"Те камере могу да се употребе за мерење просечне брзине, а да ли ће то полиција у неком тренутку користити или не, ја то не бих знао да вам кажем", казао је Дарко Савић из "Путева Србије".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво