Безбедност ђака препуштена камерама, да ли треба да их буде више

Видео-надзор у Србији има 1026 школа, од чега је 91 у Београду. Многе школе су и уштеделе, јер су уместо чуварима, безбедност препустиле камерама. Да ли је то довољно и размишља ли се о томе да их буде више?

О вршњачком насиљу слуша се веома често. За викенд је претучен једанаестогодишњак у дворишту основне школе на Новом Београду док се играо са друговима. Нападачи су тинејџери, а разлог је био мобилни телефон и новац, око хиљаду динара.

Стручни тимови раде на сузбијању таквог понашања и у томе им, бар када су школе у питању, помажу видео-надзор и школски полицајци. Камере нису луксуз, већ начин да ђаци буду безбеднији и да се контролише све што се догађа у школском дворишту. Многе школе су и уштеделе, јер су уместо чуварима, безбедност препустиле камерама.

У Основној школи "Надежда Петровић", у којој се за викенд догодио инцидент, кажу да имају и полицајце и надзор, кажу да је опрема стара.

"Треба да се замени новијом опремом и да се дода још камера које ће покрити и неке друге делове дворишта", истиче директорка Ивана Стјепановић.

Наводи и су она домар школе овлашћени да премоавају траке, и да се то ради када се нешто деси међу ђацима или ако нешто нестане.

Од 2002. године о ђацима у школама брину и школски полицајци. У 199 београдских школа запослено их је око 120, а неки су задужени за више школа.

Потпуковник Мирољуб Коларевић, шеф одсека за превенцију у МУП-у, наводи да се пре почетка школске године раде безбедносне процене и да се на основу њих ангажују полицајци.

Напомиње да је полицајац увек присутан приликом доласка и одласка ученика у школу, као и током великог одмора.

Ван радног времена школе, како је додао, полицајци обилазе објекат и подручје школе. 

Видео-надзор у Србији има 1026 школа, од чега је 91 у Београду.

Неке су умрежене са полицијом, неке са локалном самоуправом, а има и оних које већи део посла обављају саме.

"Оно што нам недостаје је конекција са мониторинг центром који би 24 часа могао да прати шта се дешава у дворишту", каже Стјепановићева.

Треба ли поставити камере и у учионице?

Видео-надзор је средство техничке заштите, важно за спречавање кривичних дела, али квалитет уређаја није свуда исти, па негде није могуће умрежавање, кажу у полицији.

Камере су постављене искључиво унутар дворишта и у ходнику школа.

Да ли је то довољно и размишља ли се о томе да их буде и у учионицама?

Мишљења су подељена, али већина сматра да би камере у том случају нарушиле приватност и ђака и наставника.

С обзиром на то да постављање видео-надзора у учионицама није прецизно дефинисано законом, за сада, камере остају 24 сата само у ходницима и двориштима школа.

И када школа не ради, викендом или празником, директори или полиција имају информацију о томе шта се у сваком тренутку догађа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи