"Одавде донде" - део нове путање Београда

Завршени су радови на пешачкој пасарели између Калемегдана и обале Саве. Мост, чија је круна скулптура "Одавде донде" британског вајара Ричарда Дикона и Мрђана Бајића биће отворен до краја године.

Два вајара - један од најзначајнијих савремених британских скулптора, добитник Тарнерове награде и његов колега, српски вајар Мрђан Бајић пре 13 година су осмислили како да повежу тврђаву и Савско шеталиште. Јавности су први пут замисао "Одавде донде" показали 2015. године. 

"Једна импресивна, заправо дугачка авантура која се завршила оним што смо ми желели , а то је да једна уметничка визија нађе своју функцију и постане део нове путање овог града", рекао је Мрђан Бајић.

Ричард Дикон истиче да је задовољство видети људе на мосту. Њихова визија већ је променила визуру нашег града.

"Мислим да уметничко дело мења јавни простор, истовремено простор утиче на уметничко дело. Могуће је да уметничко дело учини да јавни простор припадне свима нама", истакао је Диксон.

Мост на Калемегдану "Одавде донде" , на месту сусрета Истока и Запада могло би бити место многих будућих сусрета.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво