Ужички волонтери на Крфу, враћање дугова прецима и пријатељима

Ужички волонтери - Црвени крст и добровољни даваоци крви компаније "Први партизан - наменска" на Крфу су давали крв за грчке болнице и санирали оштећења на споменицима српским војницима, погинулим током Првог светског рата. То је прва таква акција на острву где је, после повлачења и преласка Албаније, преминуло између 10.000 и 15.000 српских војника.

На градском тргу, Ужичани су дали крв: народу - од народа чији су преци овде прихваћени као најбољи пријатељи, а потом и заиграли - наравно, "Ужичанку", пред Крфљанима за које су Срби, одавно, много више од туриста.

"После 103 године, први пут, Црвени крст Србије је дошао на Крф. Не да помогне српском народу, као 1916. већ, да узврати помоћ грчком народу", поручила је Дзане Панајота, заменица градоначелника Крфа.

А радило се у Агиос Матеосу, крај споменика Дринској дивизији, потом у Гувији и на острву Видо.

"Да, поред крви коју смо им дужни, урадимо и још нешто за наше ратнике, који су оставили овде своје кости и који су нас задужили", каже Милорад Рогић из Удружење добровољних давалаца крви, "Први партизан" - наменска.

Његов колега Михајло Обрадовић истиче да су приче једно, а истински доживљај нешто сасвим друго.

"Надамо се убудуће да ћемо долазити и даље овде да помажемо шта буде требало у санацији ових наших споменика", наглашава Драгољуб Ракић, још један добровољни давалац крви.

Друштво грчко-српског пријатељства, Удружење за заштиту острва Видо, и пројекат "Стопама наших предака" део су оне упорне и тихе снаге која чува сени јунака Великог рата: захваљујући њима, спречена је изградња купалишта на острву највеће српске туге, организују се едукативни кампови за младе из Србије, а неколико донатора је обезбедило и новац за осветљење маузолеја.

"Надамо се да ћемо овим путем, да ћете нам и ви помоћи, да ће људи чути, да коначно завршимо маузолеј на Виду - да поставимо испред маузолеја два војника, који чувају вечну стражу, нашим вечним, светим ратницима", истиче Жељко Поповић из Удружење грчко-српског пријатељства на Крфу.

Те скулптуре су предвиђене и пројектом из 1933. године, за прочеље маузолеја у коме су похрањене кости 1.232 идентификована и 1.500 незнаних српских јунака.

Међу боровима и чемпресима донетим са Хиландара, и над Плавом гробницом, на свету највећем гробљу на морском дну.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се