Бољи смештај и нови програми обуке за осуђенице у Пожаревцу

Амбасадор Европске уније у Србији Сем Фабрици и директор Управе за извршење кривичних санкција Дејан Царевић обишли су нови павиљон у Казнено-поправном заводу за жене у Пожаревцу. Изградња павиљона финансирана је из фондова Европске уније, а он ће омогућити квалитетнији смештај за осуђенице.

У новом павиљону Казнено-поправног завода за жене у Пожаревцу биће смештено 160 осуђеница из отвореног, полуотвореног и прекршајног одељења.

Павиљон има 2.600 квадрата и грађен је по највишим стандардима. Вредност радова је милион и седамстотина хиљада евра од чега је 85 одсто дала Европска унија.

"Ми смо велику пажњу посветили овом затвору из различитих разлога, из аспекта што је то женски затвор, што су ту мајке са децом и зато смо врло поносни на све оно што смо заједно са Управом за извршење кривичних санкција и постигли овде", навео је Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији.

Павиљон је опремљен постељином коју су шиле осуђенице и намештајем који праве осуђеници у Забели. Европска унија финансира и програме за обуку лица на издржавању затворске казне, за дефицитарна занимања. По завршетку обуке добијају сертификат о квалификацији, на коме не пише да је стечен у затвору.

"У протеклом периоду, захваљујући донацији Европске уније, овде је обучено и то за сертификоване обуке за фризера, педикира, маникира 50 осуђеница", истакао је Дејан Царевић, директор Управе за извршење кривичних санкција.

У Казнено-поправном заводу за жене у Пожаревцу, једином у Србији, борави око 290 осуђеница. Скоро 70 посто њих је радно ангажовано на различитим пословима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво