Уручени уговори о додели помоћи избеглицама из БиХ и Хрватске

Уговори о додели 15 пакета грађевинског материјала избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске с пребивалиштем на територији београдске општине Гроцка уручени су у згради те општине.

Вредност једног пакета грађевинског материјала износи максималних 9.000 евра, а средства су обезбеђена из донаторског фонда Регионалног стамбеног програма, чији је највећи донатор ЕУ.

Међу 15 породица којима су данас уручени уговори о додели пакета грађевинског материјала је и породица Борише Грабовца који је 90-их година избегао из околине Сарајева.

"У Гроцкој сам од 2002. године када смо се доселили у једну викендицу у којој и данас живимо, мале квадратуре са кровом који прокишњава. Сада, када добијем материјал, поправићу кров и адаптираћу кућу да од ње направим пристојно место за живот за мене и моју породицу", додао је Грабовац.

Министар спољних послова Ивица Дачић подсетио је да је рат на простору Хрватске и БиХ донео несрећу многима, губитак вољених и најмилијих и напуштање својих огњишта која су вековима иза нас градили и чували наши преци.

Истакао је да Србија посвећено ради на пружању помоћи и збрињавању свих избеглих са простора бивше Југославије и труди се да пружи помоћ свима којима је потребна.

"Станови се граде у више од 40 општина и градова, а само од априла до данас свечано смо уселили избегличке породице у десет градова и општина. Укупна одобрена бесповратна средства износе 134 милиона евра", додао је Дачић.

Породицама којима су данас уручени уговори о додели пакета грађевинског материјала пожелео је пуно среће у завршетку и адаптацији домова.

Председница општине Гроцка Живадинка Аврамовић је рекла да је та општина и до сада учествовала у додели хуманитарне помоћи у одређеној мери и као један од примера навела набавку 20 пакета грађевинског материјала за избегла и расељена лица са Косова и Метохије.

Програм менаџер у Делегацији ЕУ у Србији Бригит Кухар је рекла да од свих пројекта које финансира ЕУ највише радости доносе они који се односе на људска права и људско достојанство.

"Уз једнакост и слободу, то су основне вредности ЕУ која је највећи донатор Регионалног стамбеног програма и та помоћ износи 232 милиона евра", истакла је Кухар.

Шеф теренске службе УНХЦР Андреј Казаков је рекао да је Регионални стамбени програм посебно важан за ОЕБС и УНХЦР јер пружа кров над главом онима који су на то дуго чекали и зато што представља нов почетак за кориснике.

Присутнима се обратио и комесар за избеглице и миграције Србије Владимир Цуцић који је рекао да избегличке породице којима су уручени уговори у Гроцкој живе око 20 година.

Регионални стамбени програм заједнички је вишегодишњи програм Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону.

Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима ЕУ, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Италије, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво