Најквалитетније млеко је из ваљевског краја

Ове године најквалитетније млеко у Србији потиче из ваљевског краја. То је потврђено на изложбама у Лајковцу, где се приплодна говеда сименталске расе излажу већ 38 година, као и на Националној изложби у Крушевцу. Власници најквалитетнијих грла су фармер Милан Милаковић из Мратишића и ваљевска Пољопривредна школа.

Узгој високомлечних крава сименталске расе Милан Милаковић из Мратишића  преузео је од деде и оца. Наставио је да усавршава. И његов петогодишњи син Стефан свакодневно је на фарми.

Имају 78 грла, што их сврстава у највеће произвођаче млека у Колубарском округу.

Крава Лара, апсолутна је шампионка Националне изложбе у Крушевцу и шампионка у категорији крава у Лајковцу. Даје 10.500 литара млека у периоду лактације.

"То је подстрек да још више унапредимо производњу и да у будућности подигнемо ниво. За следећу годину имам нових петнаест јуница и надам се да ће бар за једну лествицу подићи грану у односу на ове сада првотелке", каже Милан Милаковић, фармер из Мратишића.

Док је српски просек у производњи млека око 4.000 литара по грлу, на фарми Милаковића, просек је 8.500 литара – као код сточара у Аустрији.

Шампионска одличја у Лајковцу и Крушевцу заслужила је и крава Ида Пољопривредне школе у Ваљеву, јер у периоду лактације даје близу 7.000 литара млека.

"Трудимо се да узимамо најквалитетније бикове, који су добили највишу оцену у погледу свих карактеристика. Радимо селекцију у погледу количине млека. Када добијете количину млека, онда идете на квалитет, количинУ млечне масти, количину протеина, суве материје и све оно што је потребно да би једно грло било шампионка", истиче професорка групе стручних предмета Милена Јаковљевић.

Вођење матичне евиденције олакшава одабир најбољих грла. Али осим генетике, искуство је ваљевског сточара, за најбоље резултате важне су и нега и исхрана говеда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара