Пред слепима у Србији нису само физичке баријере

Сутра ће у свету, али и Србији, бити обележен Међународни дан слепих и слабовидих. "Дан белог штапа" у Србији обележава више од 12.000 слепих и слабовидих, колико у нашој земљи има особа које не виде или имају проблема са видом. Председник Савеза слепих Милан Стошић каже да у Србији постоје добри закони који треба да олакшају живот слепих, али да се у пракси слабо примењују.

Савез слепих Србије је једна од најстаријих организација у Србији. Постоји од 1946. године и широким спектром активности ради на унапређењу квалитета живота слепих и слабовидих особа.

Председник Савеза слепих Милан Стошић каже да ће његова организација искористити овај повод да скрене пажњу шире јавности на популацију слепих и слабовидих и проблеме са којима се срећу.

"Централном манифестацијом у Новом Саду обележићемо овај догађај, а затим ћемо у наредна три дана, у Крагујевцу, такође обележити Светски дан слепих скупом свих представника наших организација, установа, као и представника државних институција", објашњава Стошић.

Биће представљен и прототип "паметне рукавица", изума научника који помаже слепим особама у оријентацији.

Милан Стошић истиче да слепе особе имају проблеме у комуникацији, проблеме са физичким и другим баријерама.

"Покушавамо на разне начине да анимирамо окружење, јавност и институције. Значајан допринос у превазилажењу проблема имају и средства информисања", каже Стошић.

Нема помака у пракси 

Наглашава да се последњих година много прича о особама са инвалидитетом, али да правих помака у пракси нема.

"И даље имамо предрасуде као један од највећих проблема, имамо проблем са запошљавањем образованих слепих лица и проблеме са инклузивним образовањем и набављањем наставних учила и помагала за слепе и слабовиде", објашњава председник Савеза слепих.

Каже да Закон о запошљавању особа са инвалидитетом постоји већ дуже време, али да је проблем што га послодавци на различите начине избегавају, иако је добар.

Стошић истиче да постоје облици дискриминације и у другим областима живота. Каже да у Србији постоје квалитетни закони, али да се у пракси не примењују.

"Недостају тактилне стазе за самостално кретање слепих, недостаје већи број звучних семафора, а неке установе нису прилагођене слепим особама. Постоји читав спектар проблема који треба решити", истиче председник Савеза слепих Милан Стошић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи