УНС: Узбуњивача из "Крушика" пустити из притвора

Удружење новинара Србије противи се одређивању притвора ИТ стручњаку из фабрике "Крушик", А. О., који је према писању НИН-а био новинарски извор за објављивање информације о пословима са извозом оружја који се доводе у везу са оцем министра унутрашњих послова Небојше Стефановића.

УНС тражи да узбуњивач А. О. буде хитно ослобођен, а да тужилаштво саопшти детаље поступка.

У новом НИН-у објављена је информација да је до тајне акције власти дошло након објављивања текста о трговини оружјем на порталу Армс воч, како би пронашли ко је медијима доставио документ о повезаности оца министра полиције са извозом оружја произведеног у ваљевском "Крушику", саопштио је УНС.

УНС истиче да јавност о хапшењу и одређивању притвора у трајању од 30 дана за А. О. није обавештена, супротно уобичајеној пракси МУП-а и Тужилаштва и зато тражи да јавности буду саопштени детаљи овог кривичног поступка.

УНС сматра да је хапшење и притварање човека који је новинарима дао информације у којима се открива могућа коруптивна веза руководства "Крушика" и оца министра унутрашњих послова освета власти која мора да забрине све новинаре у Србији.

Уколико тужилаштво терети А. О. за одавање државне или друге тајне бранилац притвореног А. О. треба да се позове на Закон о заштити узбуњивача који прописује да ниједан документ не може бити проглашен тајним ако се њиме прикрива неко кривично дело.

број коментара 0 Пошаљи коментар