Европска недеља кодирања

Протекле недеље одржана је Европска недеља кодирања. Задатак министарства и ресорних институција јесте да талентовану децу подржимо, мотивишемо и дамо и другој деци да схвате да могу бити део технолошког друштва на иновативан начин, поручила је државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

За ученике који су били финалисти овогодишњег ИТ каравана, такмичења из дигиталне писмености и безбедности Министарства трговине, туризма и телекомуникација, одржане су радионице из програмирања мобилних апликација, мБот робота и 3Д моделовања, у оквиру Европске недеље кодирања (EU Code Week).

Деца могу много да науче ове недеље у Научно-технолошком парку. Кажу да могу да програмирају робота, стекну основна знања из 3Д технологије. 

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић је за РТС рекла да искуства говоре да овакви догађаји децу мотивишу, уверава их да су на правом путу и надограђују ниво знања који је сваке године све већи у тој области. 

"Задатак министарства и ресорних институција јесте да ту талентовану децу подржимо, мотивишемо и дамо и другој деци да схвате да могу бити део технолошког друштва на иновативан начин, а не само забаван, што деца најчешће раде, већ у сврху образовања свих капацитета и стицања вештина и да њихов живот буде у складу са временом у којем живимо", каже Матићева.

Србија сваке године учествује у Европској недељи кодирања, која је покренута 2013. на иницијативу младих саветника Дигиталне агенде ЕУ, са циљем промоције програмирања и дигиталне писмености.

Прошле године у тој акцији учествовало је 2,7 милиона људи у 74 земље, а ове године недеља кодирања обележава се од 5. до 20. октобра.

Деца ће имати прилику да науче као да програмиирају мобилне апликације.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар