Златни сјај меда с Космета

Подручје Старог Колашина у Зубином Потоку има повољне услове за пољопривреду. Поједине породице посветиле су се сточарству, узгајају и воће, а предности тог поднебља користе и пчелари. У последњих неколико година у производњи шумског меда издвојио се Игор Лазаревић освајач више домаћих и међународних признања.

Уз пчеле Игор је од малена. О њима је учио од свог оца. Протеклих пет година интензивно се бави производњом меда. Поседује око 600 кошница из којих је ове године добио три и по тоне меда.

"Овде код нас имамо један скроман број пчелара и овде су највише заступљени шумски, ливадски и, мање, багремов мед. Ми смо статични пчелари, па губимо на количини али зато добијамо на квалитету. И то ми је као произвођачу веома битно – да добијем високо квалитетан мед без додатака, арома и вештачких ствари", истиче Игор Лазаревић.

У знак подршке свима који желе да се баве тим послом спреман је да помогне, јер каже да је окружење у којем живи идеално за пчеларство и производњу здраве хране. Од пчеларства, каже, може да се живи јер не постоји проблем у пласману пчелињих производа.

"Звали су ме из Тузле где је био међународни сајам меда. Добио сам златну медаљу за свој шумски мед и то ми даје ветар у леђа да то схватим на још озбиљнији начин", наводи Игор.

У околини Старог Колашина некада је свако домаћинство осим стоке имало и по неколико кошница за своју кућу. У оближњем Дрену породица Рашковић живи од сточарства. Производе здраву храну и од ње зарађују за живот.

"Имамо доста воћњака, сејемо детелину и пшеницу, башту имамо пластеник од 120 квадрата. Сејемо, имамо своју паприку, свој парадајз, значи све своје", каже Слободан Рашковић из села Дрен.

Њихова три сина одрастају у природи а четврта беба је на путу. У Дрену има деце, и то је добар знак за будућност у том делу Ибарског Колашина.

"Планови су нам да и даље останемо овде да живимо, да радимо као и до сада. Мораћемо малло више, деца расту", истиче Бојана Рашковић.

Рашковићи кажу да се никада нису покајали што живе у селу јер све што су желели успели су да створе на породичном имању.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи