Свечаност поводом Дана војних падобранаца

На нишком војном аеродрому "Наредник пилот Михајло Петровић" одржана је свечаност поводом Дана војних падобранаца - 14. октобра, на којој су припадници 63. падобранског батаљона обележили седамдесетпет година од формирања првих падобранских јединица у Србији.

Јубилеј, каквим се ретко која земља у свету може похвалити, падобранци су обележили онако како само они знају - падобранским скоковима, саопштило је Министарство одбране.

Командант Специјалне бригаде бригадни генерал Мирослав Талијан је у свом говору поздравио породице погинулих јунака, њихове наследнике и ветеране 63. падобранске бригаде и том приликом подвукао да су припадници падобранског батаљона између прошлогодишњег и данашњег обележавања Дана војних падобранаца своју оспособљеност и оперативну способност осведочили и унапредили на читавом корпусу успешно реализованих задатака, приказа и вежби у Србији и иностранству.

Речи команданта Специјалне бригаде потврдио је и командант 63. падобранског батаљона потпуковник Бобан Георгијев подсетивши на успешно извршене бројне задатке попут падобранских скокова, тактичких увежбавања и вежби, различитих гађања и заједничких вежби са припадницима специјалних јединица страних оружаних снага из Руске федерације, Белорусије и Грчке. 

Србија спада међу ретке земље у Европи и свету које имају вишедеценијску традицију падобранских јединица и зато су припадници 63. падобранског батаљона седамдесетпет година постојања обележили атрактивним демо скоковима и спуштањем застава Републике Србије, Војске Србије, Специјалне бригаде, 63. падобранског батаљона и града Ниша испред неколико хиљада грађана Ниша који су присуствовали свечаности.

Посебну атракцију Дана војних падобранаца представљао је и тандем скок Нејца Јурича и Горана Тодоровића, бившег припадника 63. падобранске бригаде, који је у инвалидским колицима од 2003. године када је након отказа главног падобрана задобио тешке телесне повреде.  

Данас је извео свој 36. падобрански скок након несреће, а међу првима му је честитао државни секретар Министарства одбране Александар Живковић.

Поводом дана војних падобранаца најбољи су добили награде, признања и књиге, док је више падобранаца добило Златну статуу за навршених петнаест година падобранске службе.

Признања је доделило и Удружење ветерана 63. падобранске бригаде, док је 63. падобрански батаљон доделио плакете за изузетну сарадњу удружењима, институцијама и појединцима.  

Гости су на крају свечаности обишли збор технике и наоружања, спомен комплекс 63. падобранског батаљона и положили венце на споменик падобранцима који су погинули у борбеним дејствима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво