Све више туриста у Пупиновом родном месту

Родно место Михајла Пупина, све је популарније међу туристима. Годишње га у просеку посети око десет хиљада туриста, број који је ове године већ премашен. Овог октобра отворене су и две нове изложбе, које остају у Идвору као власништво дома културе "Михајло Пупин".

У Идвор долазе ђаци и на летњи камп. Баве се математиком, физиком, информатиком.

"Толико је лепо ово место, и његов дом, посетили смо његову кућу, има овде свашта да се види. Време које сам провео овде, и не само ја, него и сви учесници кампа, све нас је некако повезало и приближило Пупину", каже ученик Математичке Гимназије Огњен Петров.

Професори су ту да подсете на Пупинов систем вредности.

Председник Организационог одбора Октобарских сусрета Бранко Ковачевић наглашава да је Пупин проблеме економије решавао зањем и иновацијама.

"Сматрао је да је то нешто што је јавно добро, и да допринесе развоју, једном цивилизацијском нивоу локалне заједнице, али да допринесе и квалитету живора људи, да наука мора да буде корисна и да мора да се огледа баш кроз те материјалне ефекте", додаје Ковачевић.

У Идвор данас живи око хиљаду становника. Чувају сећање на славног суграђанина.

"Пупин је отишао у бели свет и направио блиставе на пољу науке, књижевности и чак и политике. Нажалост таквог данас немамо, а не би нам сметало да га имамо", каже председник Месне заједнице Идвор Душко Белић.

Овог октобра отвореме су и две изложбе – изложба фотографија под називом "Пупинов Идвор данас", а другу је приредило рукописно одељење Матице Српске. Родна кућа и Народни дом Михајла Пупина, где су постављне изложбе, отворене су за посетиоце, док је школа затворена. У току је израда документације за реконструкцију.

Директор дома културе "Михајло Пупин" у Идвору Светислав Закић очекује да тај посао буде готов до краја ове године. После тога, кренућемо у прикупљање средстава за само извођење радова. Тај пројекат о којем говорим обухватиће и нову, интерактивну поставку, која ће бити пример музеологије 21. века", истиче Закић.

Ово банатско место у првих десет месеци посетило више од десет хиљада туриста, па мештани сматрају да ће ова година бити рекордна по броју посетилаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи