Италија "хит" за студије, САД и Канада прескупе

Сваке године око 14.000 држављана Србије оде на студије у иностранство, на свим нивоима. На списку земаља где студенти из Србије најчешће одлазе да студирају су Италија, Немачка, Мађарска, Грчка, Словенија, Велика Британија, САД и Канада.

Ана Марија Маринковић из лиценцираног центра за школовање у иностранству "Ино едукације" рекла је за РТС да најпроходнији пут за студирање води у Италију, јер та земља даје највећи новац за трошкове живота, а ни студије на државним универзитетима нису скупе.

"Примера ради, у Падови година кошта око 2.000 евра. Република Италија, такође, даје регионалне стипендије за трошкове живота око 5.000 евра годишње због чега је ова земља тренутно 'хит' и тамо одлазе добри студенти, јер морају добро да се припреме јер је конкуренција велика", рекла је Маринковићева.

Када је реч о Аустрији, где постоји традиција студирања студената из Србије дуга 200 година, студије тамо више нису бесплатне.

Коштају у просеку око 1.500 евра, али се визе добијају теже него раније, а уз то се при упису тражи виши ниво знања немачког језика.

Италија повољна, Америка скупа 

Трошкови живота су повољнији у земљама као што су Италија, Словенија, Мађарска и Грчка а најскупље је у Аустралији, САД и Канади.

"Када је реч о студирању у САД, Доналд Трамп је донео велике промене у свим сферама па тако и у школовању. Визе се теже добијају, а стипендија је мање тако да већина студената одавде одлази или на спортске стипендије или школовање сами плате. Већина остаје на основним студијама овде или у некој европској земљи па у САД одлазе на мастер студије", објашњава Маринковићева.

Најтрактивније области менаџмент, ИТ 

Када је реч о студијским програмима, најчешће се бирају област менаџмента, економије, психологије, комуникација, ИТ сектор, машинство, а мање се бира, рецимо, право јер је оно више везано за локални систем.

"Од студената у које ми имамо увид, 40-50 одсто одлази да студира бизнис или економију јер им је то касније исплативије када се врате овде или остану да раде у иностранству а често су то и деца предузетника па им је тај пут близак", каже Маринковићева.

У процес кренути годину дана раније 

Када је реч о аплицирању, за то је потребно најмање девет месеци.

"У Србији је то доста касно, јер се тек у јуну завршавају матуре или основне студије а у иностранству је главни фокус од јануара до маја. Морате да имате и сартификат језика, документација коју је потребно сакупити тако да је увек добро кренути у тај процес годину дана раније", рекла је гостујући у Јутарњем програму Ана Марија Маринковић из "Ино едукација".

У Београду и Новом Саду 26. и 27. октобра одржава се сајам посвећен школовању и стипендијама у иностранству који окупља више 50 представника универзитета из целог света. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво