Порука девојчицама – моћ је у вашим рукама

Моћ и снага су у вашим рукама, да се изборите за оно што желите, поручују надлежни девојчицама на њихов међународни дан. Оне се у стварности свакодневно суочавају с бројним проблемима – од предрасуда до дискриминације у образовању и здравственој заштити, раних бракова, вршњачког насиља.

Једнакости се учи од малих ногу, а стереотипи се руше васпитањем и личним примером. Млађе генерације су то изгледа схватиле, мада, кажу, има и оних који још свет деле на мушки и женски.

Девојчице кажу да не постоји исмевање осим можда на часовима физичког или у вези са вожњом, али да ништа од тога није озбиљно – док друге, међутим, истичу да чак и професори потенцирају да девојчице седе са стране, а дечаке спремају да се професионално баве фудбалом, кошарком и осталим стварима.

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић се сећа да је у другом разреду основне школе друг замолио да га предложи за председника одељенске заједнице.

"Ја сам рекла предложи ти мене. И ја сам њега победила", истиче Ђукић Дејановићева.

Младе Ромкиње у тежем положају

До победе у борби за равноправност теже долазе младе Ромкиње. Пре него што уопште добију шансу да се образују и запосле, оне ступе у брак – више од две трећине пре навршене 18 године, а чак трећина између 13 и 15 година.

"Статистика говори да је то субпопулација наших младих суграђанки којој се морамо много, много више окретати, пре свега зато што једна трећина њих са закашњењем креће у основну школу, дакле касни све оно што је битно за младост", указује министарка.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић истиче да девојчице не треба да дозволе да то што су јесу буде разлог за одустајање од било ког занимања, нити разлог да се од њих очекује да било шта раде само зато што су девојчице.

"Зато што су девојчице и дечаци потпуно равноправни и своје односе треба да граде на међусобном поштовању и разумевању", истакла је Јанковићева.

Потпредседница Владе Зорана Михајловић поручује девојчицама да је снага у њиховим рукама да се изборе за оно што желе.

"И сваки пут када чујете: Ти то не можеш и не умеш, ти си девојчица, није то за тебе. Уместо да вас то обесхрабри и успори, нека вам буде ветар у леђа и подстрек да докажете да и те како можете све", рекла је Михајловићева.

Нема препрека и изговора, каже, ако људу желе бољу будућност, јер живот у модерном и развијеном друштву значи једанаку шансу за све.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво