Када кафа у летњој башти постане безбедносни ризик

Само у протеклих неколико месеци више пута су у аутомобилским незгодама повређени гости кафића. Звучи мало нелогично, али тако је када су баште готово на коловозу, а возачи најблаже речено непажљиви. Да ли постојећи прописи регулишу удаљеност заштитне ограде кафића од самог коловоза?

Када заштитна ограда летње баште кафића такорећи додирује коловоз, као што је то случај у централним београдским улицама, намеће се питање какве су последице за госте кафића у случају изненадног и неочекиваног маневрисања возила.

На то указује случај у Француској улици 8. октобра када је возач сивог "опела", да би избегао судар, нагло скренуо удесно, ударио у ограду локала брзе хране, а затим у дрво и повредио три девојке. Да ли овакву ситуацију регулишу прописи?

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја каже да не регулишу.

"Не постоје прописи који уређују постављање баште у смислу безебедности саобраћаја, када причамо о томе колико треба да буду удаљени од коловоза и да ли мора да постоји додатна заштитна опрема која би спречавала улетање возила на госте угоститељског", рекао је Окановић.

Додаје да, ипак, постоје општи прописи који се односе на све објекте, па и баште: "Не смеју да ометају прегледност раскрсница и пешачких прелаза и треба да омогуће безбедно кретање пешака на тротоару."

Додатни проблем су непрописно паркирана возила поред саме ограде кафића. Драстичан случај догодио се 27. јуна када је возач црног аутомобила марке БМВ у Улици Страхињића бана изгубио контролу над возилом, ударио у паркирани аутомобил који је улетео у башту кафића и повредио четири особе.

Саобраћајни стручњак и судски вештак Милан Божовић истиче да су безбедносни ризици потпуно исти и за пешаке који су на тротоару и за грађане који чекају градски превоз, и да летње баште нису изузетак.

"Ако смо дозволили пешацима да се крећу тратоаром, који је широк најмање 1,60 метара, уз саму ивицу коловоза, нема посебног ризика између оних који се крећу и гостију који седе у башти угоститељског објекта", наводи Божовић.

Подсећа да баште не смеју да буду близу пешачког прелаза да не би заклањале прегледност на месту пешачког прелаза, као што не сме ни да се паркира на мање од пет метара од пешачког прелаза.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво