УНС: Екипе Ал Џазире и Н1 нису пуштене на отварање ветропарка

Дописник телевизије "Ал Џазира" Ђорђе Костић рекао је за Удружење новинара Србије да екипе њихове и телевизије Н1 нису данас пуштене на отварање ветропарка "Чибук 1" у Мраморку код Ковина, који је изградила компанија "Масдар" из Абу Дабија.

Ђорђе Костић је за УНС рекао да амбасадор Уједињених Арапских Емирата у Београду није дозволио улазак двема телевизијским екипама, иако су се, каже, благовремено акредитовале.

Костић каже да је имао сазнања да екипа Ал Џазире неће бити пуштена на догађај због новог амабасадора Уједињених Арапских Емирата, али да су дошли јер су добили позив и акредитовали се преко председништва Србије.

"Покушали смо да уђемо. Рекли су нам да сачекамо, да не смемо да снимамо, а затим и да не можемо да уђемо. Нисмо хтели да се надгуравамо са обезбеђењем и припадницима МУП-а, јер то није наш посао", рекао је УНС-у Костић.

Након догађаја, екипе Н1 и Ал Џазире питале су председника Србије Александра Вучића, који је присуствовао отварању, зашто њихове екипе једине нису пуштене на догађај.

"Председник је рекао да то није његова одлука и да је покушао да утиче да се она промени", рекао је УНС-у Костић.

Протест УНС-а 

УНС je, у међувремену, саопштио да протестује због забране извештавања телевизијама Ал Џазира и Н1 и тражи извињење овим телевизијама.

Саветница за медије председника Србије Сузана Васиљевић рекла је УНС-у да је домаћин одлучио ко може да присуствује догађају јер кабинет председника не даје акредитације за догађаје које не организује.

"Ми шаљемо најаву, позовемо све новинаре и онда тај списак проследимо домаћину. То се и данас десило", рекла је УНС-у Васиљевићева.

УНС истиче да је Законом о јавном информисању и медијима забрањена непосредна и посредна дискриминација новинара по било ком основу и да је организатор догађаја дужан да закон поштује.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво