Анкетари излазе на терен, испитују нас колико смо здрави

У току је истраживање здравља становништва Србије. Када се 30. децембра заврши, знаћемо да ли смо здравији него 2013 , када је рађено претходно истраживање. Спроводи га Републички завод за статистику у сарадњи са Институтом "Батут " и Министарством здравља.

Доц. др Верица Јовановић, директорка Института "Батут" наводи да ће се током четвртог истраживања здравља становништва Србије у разговору са анкетарима сазнати како грађани доживљавају своје здравље, до које мере користе здравствену заштиту и како се брину о свом здрављу – прихватајући одређене стилове живота или ослањајући се на превентивне и друге здравствене услуге.

"У току разговора са грађанима сазнаћемо какве су им животне навике, да ли је пушење заступљено или не, какав је начин исхране, сазнаћемо податке о коришћењу здравствене заштите, како и на који начин спроводе дане, колико је заступљена физичка активност, каквва им је исхрана", објашњава Јовановићева.

Додаје да ће се током спровођења истраживања обавити и основна антрополошка мерења, попут висине и телесне масе, као и мерење крвног притиска анкетираних грађана.

"Током анкете грађани ће, на основу извршених мерења, од здравственог радника, члана тима анкетара, бесплатно добити основне информације о свом здрављу", објашњава Јовановићева.

Додаје да ће током анкете грађани, на основу извршених мерења, од здравственог радника, члана тима анкетара, бесплатно добити основне информације о свом здрављу. 

Како каже, добијени подаци послужиће за планирање здравствене заштите, за процену распрострањености различитих болести, сагледавање узрока њиховог настајања, као и за дефинисање начина лечења и контроле, односно за унапређење јавног здравља у Србији.

Додаје да са истим питањима наступају и све земље ЕУ у исто време.  

"На исти начин са истим питањима наступају и све земље ЕУ у исто време. Дакле у овом тренутку се спроводи истраживање у већини Европских земаља, методологија је иста а питања се налазе на 32 странице упитника", објашњава Јовановићева.

Сви подаци прикупљени у истраживању, у складу са одредбама Закона о званичној статистици, представљају службену тајну и објављују се искључиво у збирном (агрегираном) облику.

Такође, у складу са Законом о заштити података о личности, сви подаци ће бити прикупљани искључиво уз писану сагласност испитаника.

Како је наведено у саопштењу РЗС, истраживање ће се спроводити у складу са међународним стандардима, сваких шест година, а главни циљ је да се, на основу репрезентативног узорка (око 6.000 случајно изабраних домаћинстава), добије опис здравственог стања становништва.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво