Поверење између деце и одраслих непоходно у заустављању сексуалног насиља

Потребно је да постоји поверење између деце и одраслих када се догоди сексуално насиље над најмлађима. Одрасли треба да науче да препознају насиље и што пре реагују како би се зауставило.

Специјалиста школске психологије Биљана Лајовић сматра да се о сексуалном насиљу више говори и да је то последица тога што се све више прича о томе како је било какав облик насиља недозвољен.

"Постоји низ прописа којима се ова област уређује и којима се насиље забрањује и то такође доводи до тога да они који трпе насиље су спремни да се обрате некоме ко може да им помогне. Дакле, тога је увек било, верујем да ће и бити, надамо се мање, али се сад само више говори, што мислим да је јако добро, да бисмо решили што можемо боље тај проблем", каже Биљана Лајовић.

Будући просветни радници пролазе тестирања у надлежним службама за запошљавање, али такво понашање често не може да се предвиди.

"Оно што морамо јасно да кажемо је да је таква врста понашања готово неухватљива тестовима, у ствари види се кад неко почне да се понаша на тај начин", наглашава Биљана Лајовић и додаје да чим се такво понашање појави или уколико неко у својој биографији има неку осуду за кривично дело у овом домену, тад не може да се запосли у образовању.

Лајовићева сматра да је одговорност на одраслима који би требало да препознају шта је сексулано насиље.

"Одрасли треба да знају шта је све сексуално насиље. Није то само додиривање и само сексуални чин, него и сексуално узнемиравање. Оно што јесте добро је што је у прописима образовног система јасно наглашено да и сексулано узнемиравање спада у сексуално насиље", изјавила је Лајовићева.

Додаје да би сви требало да знају шта је сексуално насиље како бисмо реаговали када нам се дете обрати.

"Онда одрасли раде са децом, било у кући, било у школи и онда ми отварамо пут ка заштити деце од таквих ситуација", казала је Биљана Лајовић.

Систем и прописи препознају сексуално насиље, али одрасли људи не. Људи због емоција често забораве на прописе који су јасни.

"Прописи кажу да када наставник врши сексуално насиље над дететом, то је кршење забране. За свако кршење забране, наставник се удаљава са посла, покреће се дисциплински поступак, ако се докаже да је то тачно, наставник губи посао", истакла је Лајовићева и додаје да наставник након тога не може поново да се запосли у просвети.

Гошћа Јутарњег програма сматра да је најбољи начин заштите од сексуалног насиља поверење између одраслих и деце, а да су нове технологије додатна помоћ у заштити. Лајовићева наглашава и да је важно разговарати са децом.

"Треба да буде мирна атмосфера у којој ће одрасле особе да кажу детету 'испричај ми шта се догодило'. Ту нема никакве емоционалне конотације, нема негативног набоја. Пажљиво слуша дете и не обећава му да ће све бити у реду", рекла је Биљана Лајовић.

Одрасли би требало да укажу деци да постоје прописи и да ће реаговати код надлежних институција како би се насиље зауставило.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво