На Пупинов рођендан награђени млади олимпијци, професори и истраживачи

Тачно 165 година од рођења Михајла Пупина његов родни Идвор, Фондација "Селак" и Матица српска обележили су доделом награда младим олимпијцима знања, професорима и истраживачима. Истовремено одржава се и сусрет иноватора. Шта добитници знају о Пупину?

Михајло Идворски Пупин – проналазач, професор, дипломата, добротвор. Асоцијација има још.

"Сам је отишао у Америку, није имао уопште пара нити било кога тамо, али је опет успео да истраје и да успе", каже Јелена Иванчић, матурант Математичке гимназије у Београду.

Бруцош Павле Мартиновић каже да је рођен исти дан када и Михајло Пупин и да му је то врло интересантно.

"Прва асоцијацијација на Пупина ми је то што је наш народ био толико успешан, још од давних времена и што се ми трудимо да то наставимо", наводи Милош Милићев, ученик трећег разреда Математичке гимназије

Професори кажу да нам данас, нажалост, није близак Пупинов систем вредности коме би млада генерација требало да тежи.

"Мислим да је то наша дужност да се увек сетимо таквих људи који су били велики научници, прави родољуби и да није било никаквог национализма, али је било потпуне посвећености не само науци него и свом народу", наглашава проф. Марија Богдановић, некадашња ректорка Универзитета у Београду.

Пупин је и симбол иновацијског покрета који је обележио четрдесету годину постојања. Његови оснивачи кажу да су и Кинези учили од некада развијене Југославије.

"Тада се Кина отварала према свету и фактички читав југословенски патентни систем и трансфер технологија су преписали из иновацијског покрета из Југославије и видите где су они данас, друга економија света", каже инж. Милан Божић, председник Фондације "Младен Селак".

Пупин је проблеме економије решавао знањем и иновацијама, па би то требало, сматрају професори, да буде модел и данашњег система вредности. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво