Мали Цариград и српски Сибир слави "ужичанствених" 690 година

Ужице обележава 690 година постојања, од првог помињања под тим именом у Дубровачком архиву. На рођендан, ужички стари град почиње да враћа стари сјај. Жеља им је да што више оних које пут нанесе у ове крајеве сврате са разлогом и добром вољом и ухвате бар мало "ужичанственог".

Град који је по хроникама био и мали Цариград и српски Сибир и престоница Републике изнедрио је много знаменитих људи, али је част да буде први Ужичанин званично и по имену припала једном Славку који је у историју ушао само као муж извесне Миле. Од тада се броје рођендани града под данашњим именом, чију разгледницу уоквирује средњовековна тврђава Николе Алтомановића. Баш на рођендан, ужички стари град почиње да враћа стари сјај.

"Срећна је околност што ужички град има доста сачуване историјске документације из 1737. године док је још увек био непорушен, још увек читав. Та документација се налази у Бечу, али ми поседујемо све те планове и они су основа за све ове подухвате", каже Ужичанин Марко Поповић, археолог.

Реконструкција најстаријег дела тврђаве, коштаће 32 милиона динара од чега 22 милиона издваја Министарство туризма, а 10 град. Следи конзервација осталих делова, а у плану је и повезивање са Златиборским путем.

"Верујемо да ћемо током наредне године обезбедити услове и новац за почетак радова на том пешачком мосту дугом 113 метара који ће сам по себи бити атракција", истиче Тихомир Петковић градоначелник Ужица.

Генерални секретар председника Републике, иначе Ужичанин, Никола Селаковић наглашава да је обнављање ужичког старог града један од снова Ужичана.

"Мислим да је ово један од пројеката за који сам готово апсолутно сигуран да не постоји нико ко му се противи, напротив подржавају га људи и једва чекају да буде завршен", додаје Селаковић.

Рођенданска жеља Ужичана, од којих су најуспешнији понели и награде за рођендан града је зато да што више оних које пут нанесе у ове крајеве сврате са разлогом и добром вољом да осете и ухвате бар мало "ужичанственог".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво