Изложба "Осам векова уметности под окриљем СПЦ"

У Музеју Српске православне цркве у част јубилеја, 800. годишњице црквене самосталности, приређена је изложба "Осам векова уметности под окриљем Српске православне цркве 1219-2019".

Од рукописног наслеђа древне лавре Пећке патријаршије, Високих Дечана, манастира Крке и светиња српског народа са балканске ветрометине, где је битисао, до плаштанице краља Милутина и још много тога на изложби ризничке историје не само Музеја Српске православне цркве, већ и њених епархија.

"Иако су ове две ризнице биле веома удаљене једна од друге и налазе се у различитим, окружењима – једна ближа византијским и источним утицајима, а касније под турском империјом, друга ближа западу и западним утицајима, изложени предмети говоре о духовном јединству нашег народа које се огледа у истоветном уметничком изразу који чини српску црквену уметност јединственом и особеном у хришћанском православном свету", каже ђакон Владимир Радовановић, управник Музеја Српске православне цркве.

На сталној поставци музеј је до сада представио десетак важнијих средњовековних рукописа, а сада више од сто – значајних не само због своје књижевне вредности, већ и због своје уметничке опреме.

"Не само Дечани и Крка, сваки наш манастир, поготову мало већи манастир, био је ризница великих дела. Ово што је овде изложено, а доста је изложено, представља само један мали остатак онога што смо некада поседовали и имали", истиче патријарх српски Иринеј.

За заинтерсоване и галерија од преко стотину икона које представљају уметничке токове иконописаца српског средњевековног сликарства.

"Читава целина је названа 'Свештени сасудови – благодети духа' где су по први пут изложени ранохришћански крстови датирани од 7. до 12. века, као и различити крстови изузетно великих димензија који потичу из мајке цркава Пећке патријаршије и онај чувени крст српског цара Душана који потиче из манастира Дечана, а у свом средишту поседује та древна реликвија честице Часног крста Господњег", наводи др Миљана Матић, кустос Музеја Српске православне цркве.

Колико се историја једног народа може сагледати кроз богаство његовог црквеног и уметничког наслеђа, сведочи изложба у Музеју Српске православне цркве до 9. децембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво