Заштитник грађана бави се и правима деце, има ли потребе за новом институцијом

Ресорни министар Зоран Ђорђевић најавио је да ће током јесењег заседања Скупштине Србије бити усвојен закон о правима детета и заштитнику права детета. Заштитник грађана Зоран Пашалић каже за РТС да у оквиру институције Заштитника грађана постоји сектор који се бави заштитом права деце и да не види разлог да се прави нова институција са истим надлежностима.

Зоран Пашалић је, гостујући у "Београдској хроници", указао да нема ништа против мултипликације институција за заштиту деце, али да је суштинско питање да ли су потребне две такве институције.

"У оквиру институције заштитника грађана, већ 12 година постоји сектор који се бави заштитом права деце. Бави се првенствено заштитом деце од свих облика насиља – продичног насиља, сексуалног насиља, вршњачког насиља, занемаривања деце, просјачења, образовања деце са сметњама у развоју", каже Пашалић.

Навео је да је за 12 година пред заштитником грађана Републике Србије сектору за заштиту права детета достављено 3.600 притужби, на десетине хиљада обраћања, било је 1.100 препорука, где је 80 одсто тих препорука држава испунила и утицало се на све системске законе који штите права детета.

"Онда не видимо потребу да се мултипликује институција и да се ради посао који ми већ радимо добро", додао је Пашалић.

Нагласио је да су приоритет права детета, а не умножавање броја институција.

"Ако једна институција као што би био заштитник права детета каже у закону да ће се бавити поступањем по притужбама, а ми већ поступамо по притужбама, да ће се бавити дечјим парламентом, а већ постоји код нас дечји парламент од тридесеторо деце из целе Србије, да ће се бавити мишљењем на законе, а ми већ радимо ту област – онда ја заиста не разумем потребу за постојањем једне институције која би радила исто што и ми, чак и мање", нагласио је Пашалић.

Навео је податке да трећина деце има социјалну заштиту, као и да од тога половина добија социјалну заштиту због сиромаштва и да је 8.000 деце током 2018. године претрпело насиље.

"Хајде да усмеримо све напоре и средства на заштиту деце, а не да мултипликујемо институције када оне већ раде", рекао је Пашалић.

Указао је да је за почетак рада нове институције предвиђено 30 милиона, као и да та средства могу да се усмере на други начин и да не мора да се прави нова инстутиција.

Истакао је да је само у центрима за социјални рад 11 одсто мање запослених, што значајно успорава њихов рад.

"Небитан је закон, битно је да се побољша заштита деце, односно да се побољша развој дечјих права у сваком смислу, не као флоскула, не као реченица, не као декларација, него у правом смислу", закључио је Пашалић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво