Преминуо новинар и ликовни критичар Никола Бешевић

Новинар, ликовни критичар и сликар Никола Бешевић изненада је преминуо синоћ у Приштини у 72. години.

Професионални живот Никола Бешевић посветио је новинарству. Најдуже је радио у редакцији листа Јединство где је уређивао културну рубрику.

Посебно је пратио токове на савременој сликарској сцени и пратио рад сликара Косова и Метохије пишући о њима, говорећи на изложбама и подржавајући њихов рад и у послератном периоду.

Упоредо, Бешевић је интензивно сликао и своје радове слао пријатељима као празничне честитке. Његове слике су експресивни фрагменти и записи једне осетљиве и природу у односу са светом који му није наклоњен.

Као новинар и репортер пратио је трагичне догађаје током распада Југославије. После НАТО бомбардовања и сукоба на Косову и Метохији 1999. године остао је да живи и ради у Приштини, одакле сарађује, пише и фотографише за више београдских редакција, а највише се, заједно са својом супругом Арменијом, јављао за агенцију "Бета".

Пратио је бројне и важне догађаје на послератном Косову путујући, најчешће без пратње и заштите. Медији су забележили да је неколико пута био мета напада.

Рођен је 20. маја 1947. године у Шиду. Живео је у Приштини и никада није напуштао свој град.

Добитник је посебне повеље за ратне репортере "Милан Жегарац" 1994. године. Био је члан Управе Удружења новинара Србије.

Никола Бешевић биће сахрањен у среду у 13 сати на градском православном гробљу у Приштини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво